[1. Dienst voor oncologische radiotherapie, CHU-UCL-Namur, site Sainte-Elisabeth, Namur; 2. Namur Research Institute for Life Sciences (NARILIS), Namur; 3. Dienst voor nko-chirurgie, CHU-UCL-Namur, site Godinne, Yvoir] Aantasting van de lymfeklieren is een belangrijke prognostische factor bij plaveiselcelcarcinomen in het hoofd en de hals. Hoewel de beeldvorming sterk verbeterd is, bestaat er bij patiënten die geen klinische en radiologische aantasting van de lymfeklieren hebben (stadiëring cN0), toch een belangrijk risico op occulte micrometastasen. Dit risico vraagt om een chirurgische of radiotherapeutische profylactische behandeling van de hals, met een niet te verwaarlozen morbiditeit, ook bij patiënten bij wie de lymfeklieren niet aangetast zijn. Het opsporen van de schildwachtklier (SK), een mini-invasieve chirurgische ingreep, wint aan diagnostisch belang bij plaveiselcelcarcinomen van de bovenste aerodigestieve tractus. Op dit ogenblik is het gebruik daarvan door ervaren medische teams gevalideerd bij plaveiselcelcarcinomen in een vroeg stadium (cT1-T2N0) van de mondholte en de orofarynx, en maakt het de stadiëring van de lymfeklieren mogelijk die net zo betrouwbaar en accuraat is als een halsklieruitruiming. Published ahead of print.
Een studie in The New England Journal of Medicine vindt geen verschil in overleving na PET-CT-surveillance versus halsklierdissectie na primaire chemoradiotherapie in een cohort patiënten met plaveiselcelcarcinoom van hoofd/hals en gevorderde klieraantasting (N2 of N3). De surveillance resulteerde in duidelijk minder ingrepen en was kosteneffectiever.
In vergelijking met placebo gaat lenvatinib gepaard met significante verbeteringen in de progressievrije overleving en respons bij personen met radioactief-jodiumrefractair schildkliercarcinoom. Wel rapporteerden patiënten in de lenvatinibgroep meer neveneffecten. In the New England Journal of Medicine werden recent de resultaten van deze gerandomiseerde, dubbelblinde, multicentrische fase 3-studie gepubliceerd.
De prevalentie van humaan papillomavirus (HPV) in plaveiselcelcarcinoom van hoofd en hals, en in het bijzonder de prevalentie van HPV16 in de orofarynx, benadrukt de potentiële waarde van profylactische vaccinatie. Dat besluiten Cathy Ndiaye en collega’s in the Lancet Oncology.
Dit artikel beschrijft recente vorderingen rond diagnose, behandeling, prognose en behandelingsresultaten van de patiënt met een parotiscarcinoom.
Dit artikel beschrijft recente vorderingen rond diagnose, behandeling, prognose en behandelingsresultaten van de patiënt met een parotiscarcinoom. Moderne beeldvorming brengt de anatomische uitbreiding en de verhouding van de tumor tot de nervus facialis (n. VII) goed in kaart. Een consistente histologische diagnose gebeurt op basis van de classificatie van de Wereldgezondheidsorganizatie (WHO)…
Onco-Hemato Vol. 19 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...