Tijdens de communicatie tussen medische teams kan de woordkeuze om patiënten te beschrijven de zorgverlening beïnvloeden. Het gebruik van bevooroordeelde of negatieve taal vermindert het inlevingsvermogen van artsen en de nauwkeurigheid bij het onthouden van essentiële medische details.
Dit onderzoek analyseerde de cognitieve effecten van deze vooroordelen. Eerder onderzoek had aangetoond dat 23% van de uitwisselingen negatieve termen bevatte, vooral met betrekking tot specifieke groepen zoals zwarte of zwaarlijvige patiënten.
Om deze observatie uit te breiden werd een experiment uitgevoerd met een opgenomen uitwisseling in twee versies: neutraal en bevooroordeeld (verwijten, stereotypen of twijfels over de geloofwaardigheid van de patiënt). De resultaten toonden aan dat blootstelling aan negatieve taal de empathie van de luisteraars verandert en hun vermogen aantast om belangrijke klinische informatie te onthouden, zoals laboratoriumresultaten of aanbevolen behandelingen.
Er is vastgesteld dat deze vooroordelen bijdragen aan de onevenredig hoge percentages medische fouten bij patiënten die tot een raciale minderheid behoren. Om dit te verhelpen, wordt voorgesteld om overdrachten te standaardiseren, met een strikt feitelijke en medische inhoud, om de invloed van cognitieve vooroordelen te verminderen.
Gerichte training en de introductie van gestandaardiseerde ziekenhuisprotocollen worden aanbevolen om deze vooroordelen te neutraliseren. Families en patiënten kunnen ook een rol spelen door ervoor te zorgen dat essentiële informatie volledig en nauwkeurig wordt gecommuniceerd.