Wetenschappers van VUB en VIB voorspellen voordelen immuuntherapie bij kankerpatiënten

Een team van wetenschappers onder leiding van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die nauwkeurig kan voorspellen of immuuntherapie een gunstig effect heeft op het bestrijden van kanker bij een welbepaalde patiënt. Dat meldt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) donderdag in een persbericht.

De nieuwe technologie helpt vooraf te bepalen of een immuuntherapie aan de orde is. Immuuntherapieën, behandelingen waarbij het eigen immuunsysteem gestimuleerd wordt om tumoren aan te vallen, hebben namelijk niet voor elke kankerpatiënt een even gunstig effect.

Middels een "innovatieve tracer", gebaseerd op 'nanobody's', gaan de onderzoekers na in welke mate er macrofagen aanwezig zijn in de tumor. Een grote hoeveelheid macrofagen in de tumor wijst erop dat die beter bestand is tegen de immuuntherapie, waardoor de behandeling minder doeltreffend is. 

De tracer biedt ook bijkomende voordelen: ze is veilig, zonder het immuunsysteem te verstoren. Ook kan men aan de hand van de tracer snel therapieën gaan evalueren door in kaart te brengen waar de macrofagen zich bevinden. De technologie kan ook ingezet worden bij inflammatoire aandoeningen, zoals atherosclerose en artritis.

Professor en onderzoeker Nick Devoogdt (MITH-onderzoeksgroep) stelt dat de ontdekking een belangrijke stap richting gepersonaliseerde, op maat gemaakte kankerbehandelingen en geneeskunde betekent. "Met deze technologie kunnen we therapieën beter afstemmen op individuele patiënten en zo meteen ook effectiever behandelen", aldus de man. Professor Jo Van Ginderachter (VIB Center for Inflammation Research en het Brussels Center for Immunology) voegt eraan toe dat de technologie "nieuwe deuren opent in de oncologie en bij andere ziekten waarbij het immuunsysteem betrokken is".

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.