De vraag van patiënten naar de innovatieve radioligandtherapie (RLT), voor de behandeling van vergevorderde kanker, zal naar verwachting verdubbelen tegen 2027. Dat melden de Belgische gezondheidsorganisaties en kennisinstellingen die een rol spelen bij de uitrol van de nucleaire geneeskundige techniek. België speelt een pioniersrol bij de ontwikkeling van de therapie.
RLT is een zeer recente therapie, waarbij kanker met gerichte straling wordt behandeld met radioactieve isotopen. De klassieke radiotherapie - die plaatsvindt met een stralingsbron die zich buiten het lichaam bevindt - vernietigt vaak niet enkel de kankertumor, maar ook de gezonde cellen. RLT maakt daarentegen gebruik van radio-isotopen die worden ingebracht in het lichaam, waar ze de kankercellen zeer gericht ku nnen bestrijden zonder de andere cellen aan te tasten.
De therapie wordt vandaag vooral gebruikt om neuro-endocriene tumoren en uitgezaaide prostaatkanker te behandelen. Maar er vinden volop klinische tests plaats om te onderzoeken of de techniek ook bij borstkanker en nog andere kankertypes kan worden ingezet.
Exploderende vraag
Er wordt dan ook verwacht dat het aantal patiënten dat een beroep doet op RLT, tegen 2027 zal verdubbelen. "Als dit ook wordt toegepast voor borstkankers zal de vraag exploderen", zegt Nadia Withofs, nucleair geneeskundige bij het ziekenhuis CHU Luik.
In juni vorig jaar hadden de betrokken Belgische gezondheidsinstallaties en kennisinstellingen al het actieplan RLT4BE opgesteld voor de uitrol van de therapie in België. Een belangrijk onderdeel van dat plan is de 'RLT-hub', die vandaag al een coördinerende rol speelt. Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag wordt een intensieve samenwerking tussen alle spelers in de toeleveringsketen immers noodzakelijk geacht.
"Dit is geen gewone therapie, dit is buitengewoon complex", beklemtoont Sarah Baatout, adjunct-directeur 'Nuclear Medical Applications' bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. Ze wijst erop dat er veel actoren betrokken zijn in tal van verschillende fases. Het gaat onder meer om de productie van isotopen, het snel en veilig transporteren van dat radioactieve materiaal naar de ziekenhuizen, het uitwerken van werkbare therapieën, het voorzien van apparatuur en de verwerking van het radioactieve afval.
België speelt een voortrekkersrol op het vlak van nucleaire geneeskunde. Zo produceert ons land 20 tot 25 procent van de medische radio-isotopen wereldwijd. Met het pionierswerk op het vlak van RLT hoopt ons land die positie te verstevigen. Momenteel lopen er wereldwijd meer dan 200 klinische studies naar RLT, een omvangrijk deel van die studies wordt in België uitgevoerd.