Vlot op (stoel)gang - aanbevelingen rapport KOTK

In het participatief onderzoek ‘Vlot op (stoel)gang’ onderzocht Kom op tegen Kanker - samen met MIA (Mensen in Armoede) en andere belanghebbenden - hoe de toegankelijkheid van vroegopsporing van dikkedarmkanker kan verbeteren. Bijna de helft van wie uitgenodigd wordt voor het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker, neemt immers niet deel en MIA zijn daarbij oververtegenwoordigd, terwijl zij net een groter risico lopen. Ze nemen bovendien ook minder deel aan een eventuele coloscopie.  

Uit het onderzoek sproten een massa aanbevelingen voort. Een greep daaruit:

  • Gebruik in communicatie over het bevolkingsonderzoek luchtige boodschappen, ervaringsverhalen en herkenbare foto’s, en erken gevoelens. 
  • Informeer voorafgaand aan de stoelgangtest over de coloscopie als opvolgonderzoek na een positieve stoelgangtest.
  • Zetde huisarts in bijelkestap voor en na de stoelgangtest, en tussendoor. Maak gebruik van apothekers voor snelle info-overdracht.
  • Onderzoek de gelijktijdige verzending van testpakketten op lokaal niveau voor wie niet deelneemt. Creëer een lokale buzz.
  • Herkenbaarheid en voorspelbaarheid is belangrijk voor de betrouwbaarheid: 
    - zorg voor voorspelbare prijzen zodat mensen in armoede weten hoeveel alles, inclusief de coloscopie en de voorbereiding daarvan, zal kosten. 
    - toon de envelop van het testpakket vaker in campagnes en sensibiliserend materiaal.  
  • Schakel outreachende hulp- en zorgverleners in bij het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker (preventiewerkers, thuisverpleegkundigen …). 
  • Stimuleer huisartspraktijken en wijkgezondheidscentra om de niet-deelnemers op evenwichtige manier te informeren, via een telefoontje of bij een consult.
  • Stimuleer huisartsenpraktijken, apothekers, wijkgezondheidscentra, thuisverpleging, basiseducatieinitiatieven en verenigingen om het testpakket te demonstreren. Gebruik de 'teach back methode' of 'terugvertelmethode' bij mensen met lage gezondheidsvaardigheden om na te gaan of alles goed begrepen is. Licht elke stap van het testen, formulier invullen en verzenden toe. Informeer ook al over hoe het resultaat bekendgemaakt wordt en wat het kan betekenen. Includeer informatie over de coloscopie en de kosten ervan.

Het volledige rapport vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.