Stichting tegen Kanker trekt twee miljoen euro uit voor onderzoek naar kankerpreventie

De Stichting tegen Kanker lanceert een nationale projectoproep voor de toekenning van het zogenaamde "Grants Cancer Prevention Research", waarmee de stichting onderzoek naar kankerpreventie financieel wil ondersteunen. "Hoewel de doeltreffendheid van preventie op gezondheidsvlak duidelijk is en we weten dat het aantal nieuwe kankergevallen erdoor kan worden verminderd, blijft preventie stiefmoederlijk behandeld bij investeringen in gezondheidsuitgaven", klinkt het. Daarom trekt de stichting 2 miljoen euro uit.

"Aangenomen wordt dat 40 procent van de kankergevallen wordt veroorzaakt door blootstelling aan risicofactoren, die kunnen worden aangepakt door gedrags- en levensstijlveranderingen. Doeltreffende preventie en een betere en gezondere leefomgeving zouden het jaarlijks aantal kankergevallen in België op die manier met bijna 28.000 kunnen verminderen", zegt de Stichting tegen Kanker. Daarvoor baseert ze zich op wetenschappelijk onderzoek gecoördineerd door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens de stichting zijn de belangrijkste risicofactoren bekend, zoals roken, overgewicht, onevenwichtige voeding en gebrek aan lichaamsbeweging, maar is er bij primaire preventie meer onderzoek nodig naar hoe het effect van die risicofactoren verminderd kan worden. Bij secundaire preventie zou dan weer onderzocht moeten worden hoe bestaande screening verbeterd kan worden of hoe nieuwe screening ontwikkeld kan worden voor mensen die aan risicofactoren worden blootgesteld.

Het totaalbedrag van 2 miljoen euro zal de Stichting tegen Kanker verdelen over verschillende onderzoeksprojecten, variërend van 100 tot 250.000 euro, over een periode van één tot twee jaar. "In een algemene context van vertragende investeringen, ook op bepaalde essentiële gezondheidsissues, heeft de Stichting tegen Kanker besloten nog meer middelen uit te trekken voor preventie. Wij zijn ervan overtuigd dat de structurele integratie van preventie in een algemene aanpak op het gebied van kanker een zeer belangrijke invloed zal hebben op het terugdringen van het aantal nieuwe diagnoses", aldus algemeen directeur Benoît Koerperich.

De projectoproep wordt vandaag geopend en loopt nog tot 14 februari 2022.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.