Stichting tegen Kanker pompt bijna 13 miljoen in hoogtechnologische onderzoeksprojecten

De Stichting tegen Kanker pompt bijna 13 miljoen euro in zeventien onderzoeksprojecten rond hoogtechnologisch materiaal. "Door meer middelen uit te trekken voor hoogtechnologisch materiaal zorgen we ervoor dat het fundamenteel kankeronderzoek in België in de 'premier league' kan blijven spelen", klinkt het.

Wetenschappelijk onderzoek is de motor van vooruitgang in de strijd tegen kanker, stelt de Stichting vast. "In België hebben we vele getalenteerde en inventieve onderzoekers. Maar om hun werk echt goed te kunnen doen, hebben ze steeds vaker nood aan zeer geavanceerde - en bijgevolg ook erg dure - apparatuur en materiaal. Zonder zouden ze nooit zoveel vooruitgang kunnen boeken en internationaal aan de top blijven staan. Advanced Te chnology Equipment financieren is dus essentieel."  

De projecten werden geselecteerd na een nationale oproep eind vorig jaar. Alles samen werden 42 voorstellen ingediend, waarvan er dus zeventien zijn geselecteerd.

Zo werkt professor Stein Aerts van de KU Leuven aan een platform voor driedimensionale transcriptoomanalyse, waardoor het profiel van verschillende cellen in een tumor kunnen worden onderscheiden met een nooit eerder bereikte resolutie. "Op die manier kan men nieuwe therapeutische strategieën ontwikkelen, klinkt het. 

Professor Blanpain van de ULB gebruikt een hogeresolutiescanner voor celanalyse, die moet toelaten om de precieze functie van de verschillende cellen waaruit een tumor bestaat te identificeren en definiëren. Ook hier is het de bedoeling om nieuwe therapieën te onderzoeken en ontwikkelen.

Professor Peter Vandenabeele van de UGent werkt met een platform voor radiotherapie bij kleine dieren. "Dit bestralingsplatform met X-stralen is bijzonder geschikt om nieuwe behandelingen te testen in combinatie met bestraling van preklinische modellen zoals muizen, ratten en de van patiënten afgeleide cellen en organoïden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.