Drie van de vier kankers die gevonden worden door het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker, bevinden zich in een goed behandelbaar stadium. Dat blijkt uit een persbericht van het Centrum voor Kankeropsporing. "Door er op tijd bij te zijn, is de kans op genezing veel groter", aldus directeur Patrick Martens.
Maart is de internationale maand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Elk jaar ontvangen meer dan 700.000 mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar in Vlaanderen een gratis stoelgangtest. Deelnemen loont, verzekert directeur van het Centrum voor Kankeropsporing Patrick Martens: "Het bevolkingsonderzoek heeft zijn nut al bewezen. Sinds de opstart in 2013 zien we namelijk dat er veel meer poliepen gevonden worden. Een kleine ingreep kan dan een verdere ontwikkeling naar kanker voorkomen."
Bovendien blijkt uit recente cijfers van de Stichting Kankerregister dat 75 procent van de kankers die door het bevolkingsonderzoek gevonden worden, zich in een goed behandelbaar stadium bevindt. Dat heeft nu al een positieve impact op de sterftecijfers door dikkedarmkanker. Vooral bij mannen is de daling snel zichtbaar, omdat dikkedarmkanker bij hen meer voorkomt.
Een aanzienlijk deel van de doelgroep neemt echter nooit deel aan het onderzoek. "Een van de meest voorkomende redenen om niet mee te doen is 'Ik voel me goed', 'Ik heb geen klachten', of 'Het zit niet in de familie'", zegt Martens. "De stoelgangtest is juist bedoeld voor 50- tot 74-jarigen die zich goed voelen. Net door er op tijd bij te zijn, is de kans op genezing veel groter."
Dat beseft ook Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Hij zegt daarom verder in te zullen zetten op nieuwe kanalen om de niet-deelnemers te bereiken.