Recordaantal kankerdiagnoses, maar nooit zoveel kans op overleven

Vorig jaar werd bij 78.416 Belgen kanker vastgesteld. De afgelopen tien jaar waren nooit zoveel diagnoses, blijkt uit nieuwe cijfers van Stichting Kankerregister, waarover Het Laatste Nieuws dinsdag bericht. Tegelijk daalt het aantal kankerdoden en zijn de overlevingskansen bij bepaalde kankers spectaculair gestegen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker in ons land. In 2022 waren er 12.700 nieuwe gevallen. Prostaatkanker haalde daarmee borstkanker in, waarvan er jaarlijks ruim 11.000 gevallen zijn. Deze twee vormen van kanker zijn samen goed voor bijna een derde van alle kankerdiagnoses, gevolgd door longkanker en dikkedarmkanker.

Jaar na jaar stijgt het aantal kankerdiagnoses, maar dat betekent niet dat ook het risico op kanker stijgt, nuanceert professor en kankeronderzoeker Filip Lardon (UAntwerpen). Hij wijst daarbij op de steeds groter wordende bevolking en de toenemende vergrijzing.

"Het geeft soms een vertekend beeld omdat we ook sneller en beter kanker opsporen", zegt hij. "Daarnaast zijn de mortaliteitscijfers spectaculair veranderd, vergeleken met vijftien jaar geleden. Vandaag zijn zeven op de tien kankerpatiënten vijf jaar na hun diagnose nog in leven. Bij vrouwen ligt het percentage al hoger en gaan we richting 80 procent. Tien jaar geleden was dat maximaal 60 procent."

De betere overlevingskansen zijn vooral te danken aan vroegere opsporing en immuuntherapie, aldus Lardon. Tien jaar geleden stierven er nog zo'n 27.000 Belgen per jaar aan kanker, in 2021 - de laatst beschikbare cijfers - waren dat er minder dan 26.000.

"De overlevingskansen bij huidkanker zijn het snelst gestegen", zegt Lardon nog. "Bij mannen ligt de overlevingskans nu op 94 procent, bij vrouwen op 97 procent."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk Van Renterghem

    18 juli 2024

    Het kankerregister bevat dan nog niet de data over lymfomen en leukemieen,...