Radiologe breidt expertise borstkliniek uit met prestigieus Europees diploma borstbeeldvorming

Sofie Dekeyzer, radiologe in AZ Sint-Maarten in Mechelen, ontving onlangs een prestigieus diploma rond borstbeeldvorming vanwege The European Society of Breast Imaging (EUSOBI). Hiermee wil ze de expertise en groei van de borstkliniek en de uitbouw van de senologische medische beeldvorming van AZ Sint-Maarten op de (Europese) kaart zetten.

The European Society of Breast Imaging (EUSOBI) introduceerde het Europese diploma rond borstbeeldvorming (EDBI) in 2012. Sindsdien is het een Europese kwalificatienorm voor artsen in de borstbeeldvorming. Het diploma is zeer prestigieus, zeker als je weet dat sinds de oprichting ervan slechts vijf Belgische artsen het behaald hebben, aldus AZ Sint-Maarten.

Kennis en vaardigheden

“Elk jaar schrijft EUSOBI een examen uit, maar alvorens je eraan kan deelnemen, moet je eerst nog een toelatingsdossier indienen. Dat moet je staven met bewijsstukken van de opgebouwde kennis en vaardigheden in borstbeeldvorming en biopsies, screening, 3D-mammografie, echo, ABUS (Atomated Breast Ultrasound System), MRI en vacuümbiopsies door middel van verschillende beeldvormingstechnieken. Ook de extra gevolgde opleidingen en bijdragen aan wetenschappelijke artikels en voordrachten waren hierbij belangrijk”, vertelt Sofie Dekeyzer.

“Eens dat dossier werd goedgekeurd, kon de voorbereiding starten met een uitgebreide literatuurstudie over de laatste nieuwe ontwikkelingen in borstbeeldvorming. In april volgde dan het examen. Dat bestond uit een theoretisch gedeelte en een mondelinge test voor een Europese jury. Hierbij werden verschillende casussen met gevarieerde borstpathologie voorgesteld om gedetailleerd uit te werken in verband met diagnostiek, beeldvormingstechnieken en behandeling. Na veertien spannende dagen kreeg ik bericht dat ik was geslaagd voor beide onderdelen. De kers op de taart dus.”

Uitbreiding borstkliniek

Dekeyzer nam vooral deel aan het examen als ultieme test voor zichzelf en haar opgebouwde kennis en vaardigheden, maar ook met het oog op de verdere uitbreiding van de borstkliniek van AZ Sint-Maarten. “Zo’n Europees diploma kan alleen maar een verrijking betekenen. En een extra boost voor de samenwerking over de verschillende disciplines in onze borstkliniek heen.”

“We hebben alles in huis om te schitteren met onze borstkliniek: excellente chirurgen gynaecologie en plastische heelkunde, ervaren medische beeldvormers en pathologen, en een gedreven team van oncologen, psychologen en borstverpleegkundigen. En ook de expertise van de radiotherapieafdeling van AZ Sint-Maarten is bewonderenswaardig in de hele regio.”

Dekeyzer ziet het behalen van het diploma als een unieke kans om dit teamwerk binnen de borstkliniek wat meer op de Europese kaart te zetten. “Maar ook om onze kennis en vaardigheden te delen met andere Europese collega’s en om mee te werken aan wetenschappelijke projecten en studies”, vult ze aan.

Sterke groei

Op de dienst medische beeldvorming werken momenteel drie artsen die zich specialiseerden in borstbeeldvorming. In augustus komt er nog een vierde collega bij.

Ook heeft het team van radiologen net twee nieuwe mammografietoestellen aangekocht. “Die toestellen hebben alle mogelijke opties, zoals artificiële intelligentie. We plannen ze zeer binnenkort, in het vroege najaar, in gebruik te nemen. Bovendien starten we eind dit jaar met een nieuwe techniek: Contrast Enhanced Mammography. Dit zal ons meer ruimte geven om meer onderzoeken ter preoperatieve voorbereiding te kunnen doen”, klinkt het.

Meer informatie over de borstkliniek van AZ Sint-Maarten vind je hier

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.