Prof. Dr. Gregory Sergeant nieuwe voorzitter Belgian Pancreatic Cancer Group

Prof. Dr. Gregory Sergeant is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Belgian Pancreatic Cancer Group en dat voor de komende drie jaar, meldt het Jessa ziekenhuis waar hij aan de slag is.

Het mandaat van Gregory Sergeant start op 1 juli 2025.

Sinds 1 juli 2019 zijn 15 expertisecentra pancreaskanker toegelaten tot de desbetreffende Riziv-conventie. Nadien verenigden deze 15 expertisecentra hun wetenschappelijke belangen en richtten ze een nieuwe wetenschappelijke groep op met de naam Belgian Pancreatic Cancer Group (BPCG). De BPCG kwam op regelmatige tijdstippen samen om specifieke chirurgiegerelateerde onderwerpen te bespreken, ervaringen uit te wisselen en nieuwe onderzoeksvragen voor te stellen.

In een evaluatierapport van twee jaar geleden kwam deze groep nog tot de volgende reflecties en aanbevelingen op basis van een evaluatie na drie jaar:

  • Een gestandaardiseerd protocol voor de anatomopatholoog om de status van de resectiemarge van het pancreasoduodenectomiespecimen te beoordelen is nodig om de resultaten te kunnen vergelijken.
  • Uniforme richtlijnen voor de pathologische evaluatie van verwijderde lymfeklieren tijdens de operatie zijn nodig om vergelijking van deze gegevens mogelijk te maken.
  • De evaluatie van postoperatieve complicaties door assistenten moet worden getraind om tot een uniforme interpretatie te komen.
  • Een aanzienlijk deel van de patiënten bij wie in de periode van 3 jaar alvleesklierkanker werd vastgesteld, werd niet besproken op een gespecialiseerde MC in een expertisecentrum (meer dan 40%). Voor de voortzetting van de conventie moet deze populatie verder gekarakteriseerd worden om te evalueren of het aan te bevelen is om een gespecialiseerde MC te organiseren voor elke patiënt met nieuw gediagnosticeerde alvleesklierkanker.
  • Er werden geen gegevens verzameld over de ervaringen van patiënten en de levenskwaliteit.
  • Gegevens over recidieven werden niet verzameld, dat zou in de toekomst moeten worden opgenomen.

In zijn functie van voorzitter is Prof. Dr. Sergeant nationaal de officiële gesprekspartner van het Riziv en de Stichting Kankerregister voor de chirurgie van pancreas- en peri-ampullaire tumoren. Jessa hoopt ook dat nieuwe researchmogelijkheden van nationale data, met UHasselt veelbelovende kansen bieden om de patiëntenzorg verder te verbeteren.

Sinds 2020 is het Jessa Ziekenhuis erkend als (enige Limburgse) expertisecentrum voor de behandeling van kwaadaardige en goedaardige tumoren van pancreas en peri-ampullaire regio. Prof. dr. Gregory Sergeant verklaarde toen: “Deze erkenning vertaalde zich in een sterke toename in verwijzingen en diagnoses: we voerden vandaag al 70 pancreasingrepen in 2021 uit in ons expertisecentrum. Het betreft hier gelukkig niet enkel kwaadaardige tumoren, maar ook pre-maligne tumoren, nl. goedaardige tumoren die grote kans hebben om te gaan ontaarden.”

> Op jaar tijd grote toename pancreaschirurgie in expertisecentrum Jessa

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.