Onderzoekscentrum in Mol mag restanten hoogradioactieve medische radio-isotopen zuiveren

Het nucleair onderzoekscentrum SCK-CEN in Mol heeft een oprichtings- en exploitatievergunning gekregen voor een nieuwe installatie waarmee het hoogradioactieve restanten van de productie van medische radio-isotopen wil zuiveren. De radio-isotopen komen van het Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus. De opslag ervan op de site van het IRE kan dankzij de nieuwe installatie van het SCK-CEN afnemen.

De medische radio-isotopen die het IRE produceert, zijn radioactieve stoffen die worden gebruikt om kanker op te sporen en te behandelen. De stoffen zijn afkomstig van uraniumtargets, die eerst door SCK-CEN worden bestraald en nadien worden behandeld door het IRE. Het idee achter de nieuwe installatie van het SCK-CEN, het zogenaamde Recumo-project, is dus dat de restanten van het product na proces bij het IRE weer teruggaan naar het SCK-CEN om er te worden gezuiverd.

"De productie van radio-isotopen leidt tot radioactieve residuen", legt het SCK-CEN uit. "Die restanten worden opgeslagen op de site van het IRE in Fleurus, maar daar was de maximaal toegelaten opslagcapaciteit bijna bereikt. Als tussentijdse oplossing kreeg het IRE in 2019 de toelating om de maximale hoeveelheid uranium op zijn site beperkt te verhogen. Dankzij het partnerschap dat SCK-CEN en het IRE intussen hebben gesloten, is er nu ook een structurele oplossing gevonden voor de bestaande en toekomstige residuen."

Uit de restanten zal nog bruikbaar uranium worden gehaald om opnieuw te kunnen gebruiken, voor nieuwe uraniumtargets maar ook voor andere toepassingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.