Een internationaal team van onderzoekers heeft aangetoond dat patiënten met eierstokkanker die behandeld zijn met een antilichaam in combinatie met chemotherapie, langer leven dan na een behandeling met klassieke chemotherapie. Dat heeft UZ Leuven, dat de leiding had over het onderzoek, bekendgemaakt.
Van chemotherapie is geweten dat het een krachtige behandeling is tegen kanker. De therapie doodt echter niet alleen de kankercellen, maar beschadigt ook gezonde cellen, wat tot bijwerkingen zoals haaruitval en vermoeidheid kan leiden. Een antilichaam-geneesmiddel-conjugaat (ADC, antibody-drug-conjugate) daarentegen is een relatief nieuw type geneesmiddel dat bestaat uit een antilichaam waar chemotherapie aan vastgemaakt werd. In tegenstelling tot de klassieke behandeling met chemotherapie, kan de chemo zo gericht de kankercellen bereiken.
"Het antilichaam bindt zich aan bepaalde eiwitten aan de buitenzijde van de kankercellen", licht professor Toon Van Gorp (UZ Leuven), afdelingshoofd gynaecologische oncologie en hoofdonderzoeker van de studie, toe. "Zoals een Trojaans paard gaat de kankercel het ADC naar binnen brengen, om het vervolgens af te breken. Hierdoor komt de chemotherapie vrij en wordt de kankercel aangevallen. Door de doelgerichtheid van het ADC zien we minder algemene bijwerkingen en kunnen we toch de kankercellen selectiever uitschakelen."
De nieuwe studie vond plaats tussen februari 2020 en maart 2023. Verspreid over 21 landen werden 453 patiënten met platinum resistente eierstokkanker willekeurig ingedeeld: ze kregen ofwel een behandeling met het ADC 'mirvetuximab soravtansine', ofwel klassieke chemotherapie. In de groep die behandeld werd met mirvetuximab soravtansine bleef de ziekte langer weg en werd de behandeling over het algemeen beter verdragen.
"Eierstokkanker is meestal goed te behandelen met chemotherapie op basis van platinum, maar na verloop van tijd hervallen bijna alle patiënten doordat de tumorcellen resistent worden", vertelt professor Van Gorp. "Vanaf het moment dat eierstokkanker niet meer gevoelig is voor chemotherapie met platinum, wordt de ziekte zeer moeilijk te behandelen. Deze nieuwe behandeling geeft hoop aan onze patiënten. Het is de allereerste keer in meer dan 30 jaar dat een nieuw geneesmiddel een betere overleving kan aantonen bij chemotherapie resistente ziekte."
De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine.