Naar aanleiding van de Dag tegen Kanker diende N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter een resolutie in om nieuwe inzichten rond de opsporing van kanker te ondersteunen. Deze resolutie werd in de Kamer in overweging genomen. "Een vroege diagnose verhoogt de overlevingskansen aanzienlijk," stelt Depoorter. "Prostaatkanker is momenteel de meest voorkomende kanker bij mannen, met meer dan 100.000 sterfgevallen per jaar in Europa. Een snelle diagnose kan veel leed voorkomen."
Depoorter benadrukt het belang van slimme diagnoseprotocollen, waaronder het gebruik van prostaat-specifiek antigen (PSA) en MRI-scans wanneer nodig. "Deze methoden zorgen voor een snellere diagnose, maar houden ook rekening met de wetenschappelijke bezorgdheden rond overdiagnose," legt ze uit. "We volgen hierin het advies van Europese topexperts, die al langer waarschuwen voor de gevaren van te laat vastgestelde prostaatkanker."
Depoorter dringt erop aan om een versnelling hoger schakelen, in het belang van zowel de patiënt als ons zorgsysteem.
Het voorstel van Depoorter richt zich daarnaast op slimme diagnostiek voor longkanker. "Zowel prostaat- als longkanker staan hoog op de prioriteitenlijst van de Europese Commissie in hun Beating Cancer Plan," zegt Depoorter. "Helaas worden de resultaten van de NELSON-studie, een grootschalig Nederlands-Leuvens onderzoek naar longkankerscreening, in België nog te weinig toegepast."
Minder invasieve behandelingen
"Door beter te definiëren wie tot de risicogroep behoort, bijvoorbeeld op basis van het aantal pakjaren, en door een nauwkeurige interpretatie van CT-scans, kan 26% van de sterfgevallen binnen 10 jaar worden voorkomen," concludeert Depoorter. "Een vroege en correcte diagnose betekent voor de patiënt minder invasieve behandelingen én een grotere kans op overleving."
Het voorstel werd in overweging genomen. Vervolgens zal de resolutie ter stemming worden voorgelegd aan de commissie Volksgezondheid. Depoorter hoopt daarbij op brede steun.