Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits en Kom op tegen Kanker lanceren samen met andere organisaties een proefproject waarbij zorgverleners gratis een tolk kunnen inschakelen voor gesprekken met patiënten die geen of onvoldoende Nederlands spreken en begrijpen. De bedoeling is na te gaan in welke specifieke situaties de terugbetaling van sociaal tolken nodig is.
Momenteel is er geen tussenkomst in de directe kosten van de tolk- en vertaalprestaties, terwijl goede communicatie noodzakelijk is voor kwaliteitsvolle en veilige zorg, legt Kom op tegen Kanker donderdag in een mededeling uit. De organisatie ging hierover in gesprek met minister Crevits en het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De minister maakt 218.000 euro vrij om de nood aan sociaal tolken in de zo rg wetenschappelijk in kaart te brengen.
Het proefproject loopt van van 15 februari tot 15 mei dit jaar in samenwerking met ziekenfondsen, Dokters van de Wereld, Domus Medica, LEVL, Medimmigrant, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Vlaams Patiëntenplatform en Zorgnet-Icuro. Zorgverstrekkers kunnen in die periode gratis een sociaal tolk aanvragen als hun werknemer of zijzelf een overeenkomst hebben met een agentschap zoals de dienst Sociaal Tolken en Vertalen van het Agentschap Integratie & Inburgering.
"We gaan graag in op de vraag van Kom op tegen Kanker en twaalf partnerorganisaties om te kijken in welke situaties de hulp van een sociaal tolk nodig is", zegt Crevits in de mededeling. Soms kan immers een vertaalapp volstaan, kunnen familieleden worden ingeschakeld of kan het Engels of Frans gebruikt worden. Daarnaast vindt de minister het "belangrijk dat via de zorgverleners gewezen wordt op het belang van het aanleren van het Nederlands voor wie hier komt wonen".