Nederlandse artsen willen ook screening darmkanker vanaf 50 jaar

De Maag Lever Darm Stichting wil dat de darmscreening in Nederland gebeurt vanaf 50 in plaats van 55 jaar. Ze overhandigde de Tweede Kamer een petitie.

In Nederland worden zowel mannen als vrouwen gescreend op darmkanker vanaf de leeftijd van 55 jaar tweejaarlijks tot de leeftijd van 75 jaar. Door de leeftijdsgrens te verlagen naar 50 jaar – zoals in België het geval is - kunnen jaarlijks 150 levens worden gered, zegt Mariël Croon, de directeur van de Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm- en Leverartsen (NVMDL). De NVMDL overhandigde aan de Tweede kamer (vergelijkbaar met onze kamer van volksvertegenwoordigers) een petitie met 500.000 handtekeningen. 

Maar veel hoop dat de leeftijdsgrens wordt opgeschoven, koestert de NVMDL niet. "Deze regering zet niet in op preventie, dus mijn hoop is niet heel hoog, maar er telkens weer aandacht voor vragen is belangrijk", zegt voorzitster Manon Spaander aan de Nederlandse in medisch nieuws gespecialiseerde website Medisch Contact.

Een verlaging van 55 naar 50 jaar zou het aantal coloscopieën in het eerste jaar met 24 procent doen toenemen, maar ze daarna doen krimpen naar 10 procent. Met de huidige leeftijdsgrenzen worden 60.00 coloscopieën per jaar uitgevoerd in Nederland.

In België gebeurt de screening op darmkanker vanaf de leeftijd van 50 jaar, de leeftijd die de Europese gezondheidsraad aanbeveelt. Maar dokter Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker wil ook die grens bij ons naar omlaag brengen. In de Verenigde Staten en in Australië wordt sinds vorig jaar al gescreend vanaf de leeftijd van 45 jaar. Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Hij wordt jaarlijks bij meer dan 5.000 Vlamingen vastgesteld en eist elk jaar 2.000 levens. De overlevingskans bij de vaststelling van darmkanker bedraagt 70 procent. Ongeveer de helft van de doelgroep van het gatis bevolkingsonderzoek neemt eraan deel. Maar dat kan beter, vindt dr. Colemont. Hij bracht daarom begin november een tweede boek uit: ‘De Grote Boodschap - Hoe we samen darmkanker de wereld uit helpen’.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jp SANSEN

    22 november 2024

    WAAROM willen artsen de leeftijd van de ouderen verlengen? Omdat ze dan meer werk hebben? De uitgaven voor de ziekte- en pensioenkosten voor de maatschappij sterk stijgen? En welk percentage van de ouderen wil ouder en ouder worden?