Onderzoekers van VIB en UGent hebben ontdekt dat Withaferine A, een actief bestanddeel afkomstig van een indisch plantenextract, kan worden ingezet tegen chemotherapieresistente kankercellen. Die kankercellen duiken op neuroblastoom, een van de meest voorkomende agressie vormen van kanker bij heel jonge kinderen. "De eerste resultaten in muizen zijn veelbelovend", zegt Dr. Tom Vanden Berghe (VIB-UGent).
Neuroblastoom vertoont dus een verhoogde resistentie tegen de huidige generatie van chemotherapie. Onderzoek van VIB, de UGent en UAntwerpen, onder leiding van de broers Tom en Wim Vanden Berghe, leidde tot de ontdekking van een nieuw moleculair mechanisme dat de kankercellen in muizen kan doden. Het onderzoek kwam tot stand met steun van de Stichting tegen Kanker.
De sleutel tot de medische doorbraak is Withaferin A, een actief bestanddeel afkomstig van een medicinaal plantenextract (Ashwagandha) uit de traditionele geneeskunde in India. Er is nog een hele weg af te leggen voor de doorbraak tot een echte behandeling leidt. De problematische resistentie ontstaat door defecten in de moleculaire mechanismen die in normale omstandigheden leiden tot het afsterven van kankercellen (celdood). Onderzoekers die al jaren ervaring hebben in het onderzoek naar celdood hebben aangetoond dat Withaferin A een soort biologische roest, genaamd ferroptose, in gang zet.
De inzichten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "Journal of Clinical Investigation".