Maart is darmkankermaand en dus wijst de Stichting tegen Kanker nog eens op het belang van preventieve screening. "Men heeft 90 procent kans op genezing bij diagnose in een vroeg stadium", luidt het.
Dikkedarmkanker (colorectale kanker) is een van de drie meest voorkomende kankers in België en treft bijna 8.000 mensen per jaar. Het veroorzaakt ook meer dan 2.500 sterfgevallen per jaar.
De Stichting tegen Kanker wijst erop dat screening levens kan redden. Iedereen tussen 50 en 74 jaar wordt aanbevolen om de twee jaar een test te laten uitvoeren, ook als men geen symptomen heeft. Want als men wacht tot de eerste symptomen, is het vaak al te laat.
Zo een test kan makkelijk en veilig thuis uitgevoerd worden.
In Vlaanderen wordt om de twee jaar een test via de post bezorgd. In het labo wordt dan gezocht naar bloedsporen in de stoelgang die niet met het blote oog kunnen worden onderscheiden. Zowel de huisarts als de patiënt krijgen het resultaat opgestuurd. In 95 procent van de gevallen is het resultaat van de test normaal. Als de test toch positief is, wordt een diagnostische colonoscopie aanbevolen.
"In de meeste gevallen zal het onderzoek letsels aan het licht brengen die niet ernstig zijn of wijzen op poliepen die best verwijderd worden. Als een kankerdiagnose wordt gesteld, is een snelle behandeling mogelijk met een goede kans op genezing omdat door de test de diagnose vaker in een vroegtijdig stadium gesteld wordt", zegt de Stichting tegen Kanker. In een vroeg stadium bedraagt de overlevingskans nog 88 à 97 procent, in een laat stadium slechts 20 procent. In een later stadium de kanker behandelen is pijnlijker en invasiever, soms met ernstige gevolgen voor de patiënt.
In Vlaanderen stuurt minder dan de helft (48,5 procent) van de patiënten die de test thuis krijgen, hem terug. In 2020, mogelijk als gevolg van de coronapandemie, is de responsgraad wat (3 procentpunt) gedaald, klinkt het. In Wallonië en Brussel ligt de responsgraad zelfs nog een stuk lager.