Levertransplantatie bij tumor na uitgezaaide dikkedarmkanker verbetert overlevingskansen

Patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker naar de lever kunnen geholpen worden met een levertransplantatie, zo bewijst een nieuwe gerandomiseerde studie waaraan UZ Leuven heeft meegewerkt. De overlevingskansen van de patiënten worden sterk verbeterd dankzij de transplantatie.

Jaarlijks krijgen in België ongeveer 8.000 mensen de diagnose dikkedarmkanker. Ongeveer 20 tot 25 procent van de patiënten heeft al leveruitzaaiingen wanneer de darmkanker voor het eerst ontdekt wordt en 25 tot 30 procent van de patiënten ontwikkelt levermetastasen later in de ziekte. 

Wanneer een operatie van de levertumor niet meer mogelijk is, is de standaardbehandeling vandaag chemotherapie. Onderzoekers uit Frankrijk, Italië en België wilden nu nagaan wat het verschil is tussen een behandeling met enkel chemo of een combinatie van chemotherapie en een levertransplantatie bij patiënten die levermetastasen vanuit de dikke darm hebben. UZ Leuven coördineerde de studie, die de naam TRANSMET-studie kreeg, in België. 

Bij zorgvuldig geselecteerde patiënten zorgt de combinatie van chemotherapie en een levertransplantatie voor een opmerkelijke verbetering in overleving, bleek uit de studie. De vijfjaarsoverlevering was 73 procent bij patiënten die chemotherapie en levertransplantatie kregen, tegenover 9 procent bij de patiënten die enkel chemo kregen. 

Na een rigoureus selectieproces werden 94 patiënten met niet-opereerbare levermetastasen gevolgd gedurende 59 maanden. Sommigen kregen chemotherapie en een levertransplantatie, anderen kregen uitsluitend chemotherapie. De overlevingsresultaten voor de patiënten die ook een levertransplantatie kregen, zijn vergelijkbaar met de overlevingscijfers van andere patiënten die een levertransplantatie krijgen. 

Op dit moment is levertransplantatie bij kanker alleen aanvaard als het gaat om kanker die in de lever zelf ontstaat of bij een kleine groep patiënten met levermetastasen vanuit neuro-endocriene tumoren, die op verschillende plaatsen in het lichaam in de neuro-endocriene cellen kunnen voorkomen. 

"Dit is uitstekend nieuws voor jongere kankerpatiënten met een levertumor afkomstig uit de darm: voor hen betekent het een kans op een nieuw leven", zegt Chris Verslype, digestief oncoloog in UZ Leuven. "Het is een baanbrekende studie, die de weg opent om levertransplantatie voortaan ook bij hen toe te laten. Een juiste selectie zal natuurlijk nodig zijn: enkel patiënten met een goede ziektecontrole, die sterk genoeg zijn om een transplantie aan te kunnen, komen in aanmerking voor een levertransplantatie."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.