De makers van 'oncobrood' - een smaakgestuurd brood op maat van kankerpatiënten die chemotherapie volgen - willen hun product wereldwijd op de kaart zetten. In samenwerking met internationale chefs worden nu smaakgestuurde pizza's, tajines en traditionele Noorse broden gemaakt.
Wie een kankerbehandeling ondergaat, verliest vaak tijdelijk of definitief zijn smaak. Hierdoor wordt eten een zware opgave, wat grote gevolgen heeft voor de gezondheid: "Patiënten verliezen gewicht, verzwakken, en worden soms depressief. Sommigen ervaren een metaalachtige smaak in de mond. Kortom, hun levenskwaliteit gaat achteruit", zegt Lobke Van de Wijngaert van het expertisecentrum Zorgstroom aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG).
Daarom ontwikkelden KdG-onderzoekers samen met Kom op Tegen Kanker en het Center for Gastrology in Leuven het oncobrood. Daarbij krijgen patiënten eerst staaltjes om aan te geven welke smaken ze lekker vinden. Na de test krijgen ze broodrecepten die hun favoriete smaken versterken.
Onderzoek van de KdG zelf toonde al aan dat het brood positieve effecten heeft op het lichaamsgewicht van de patiënt. Het helpt ook om nevenverschijnselen van chemotherapie zoals misselijkheid en braken tegen te gaan.
Daarom willen de makers de smaakgestuurde voeding nu internationaal op de kaart zetten. "Want smaakafwijkingen als gevolg van chemotherapie treffen patiënten in alle eetculturen" zegt Van de Wijngaert. "Het is dus belangrijk om internationaal op maat te werken en hiervoor oplossingen te ontwikkelen, wetenschappelijk onderbouwd en universeel toepasbaar."
Van de Wijngaert trok naar Napels om pizza's smaakgestuurd te maken en naar Rotterdam voor een gelijkaardig experiment met Marokkaans ovenbrood en tajines. "We kozen voor pizza en tajine omdat die gerechten zich ertoe lenen om met verschillende ingrediënten en smaken 'op maat' te kunnen werken."
Er werd ook een opleiding smaakgestuurde voeding ontwikkeld voor koks. De Noorse chef Ronald Takke volgt vier opleidingsmodules tot chef gastro-engineering in België. Hij wil smaaksturing uitrollen in Scandinavische ziekenhuizen, door de methode toe te passen op traditioneel 'Sunnmørsbrød'.