Kom op tegen Kanker vraagt aangepaste zorg voor jonge patiënten

Kom op tegen Kanker pleit voor een specifieke en aangepaste zorg voor jonge patiënten. De ziekte vraagt bij 16- tot 35-jarigen meer dan de traditionele behandeling. De psychosociale zorg kan beter, bijvoorbeeld door contact met lotgenoten te ondersteunen. En er zijn specifieke medische noden, zoals vruchtbaarheidsbewaring voor de behandeling en een nazorgpas voor 'AYA's' (Adolescents & Young Adults).

Algemeen directeur van Kom op tegen Kanker Marc Michils roept minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op om leeftijdsspecifieke zorg beschikbaar te maken voor alle AYA's in België. Michils doet dat in de marge van een bezoek aan het UZ Gent, dat financiële steun kreeg om een zorgproject op te starten voor jongeren met kanker in de regio van Gent . 

Het AYACare@Gent-project loopt in alle Gentse ziekenhuizen (UZ Gent, Maria Middelares, AZ Sint-Lucas en AZ Jan Palfijn). Vandaag bezoekt Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides het UZ om het initiatief te steunen. Jongeren krijgen er medische en psychosociale zorg op maat vanaf de diagnose, maar ook tot lang na hun herstel.

Zorgverleners krijgen een 'AYA Kompas' om leeftijdsspecifieke noden van AYA's te bespreken en op te volgen. Complexe patiëntendossiers worden door een gespecialiseerd team interdisciplinair besproken. Er wordt werk gemaakt van een systematische aanpak rond vruchtbaarheidsbewaring voordat de behandeling start en lotgenotencontact krijgt een plaats. AYA's krijgen ook een nazorgpas na hun behandeling.

De aanpak kwam tot stand met de financiële steun van Kom op tegen Kanker. De resultaten worden eind dit jaar ter beschikking gesteld aan alle ziekenhuizen die werk willen maken van leeftijdsspecifieke zorg voor jongeren met kanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.