Kom op tegen Kanker pleit voor een revalidatietraject op maat voor patiënten met hersentumoren. Uit getuigenissen in het jaarverslag van de Kankerlijn blijkt namelijk dat die patiënten nu vaak helemaal geen revalidatietraject voorgesteld krijgen, zegt de organisatiet.
Patiënten met tumoren of uitzaaiingen in de hersenen kunnen te maken krijgen met krachtverlies, gevoelsstoornissen en verlammingen, maar ook concentratieproblemen en gedragsveranderingen, klinkt het. Daarom is het belangrijk om de revalidatie niet pas na de behandeling te starten, maar tijdens. Nu wordt zo'n revalidatietraject bijna nooit aangeboden, omdat het moeilijk te combineren is met chemo- of radiotherapie.
"Ik krijg vaak patiënten of hun mantelzorgers aan de lijn met cognitieve problemen die nog niet met revalidatie gestart zijn", zegt voorzitter Lia Le Roy van patiëntenvereniging Werkgroep Hersentumoren. "Ik verwijs hen dan door naar hun behandelend arts die hen voor revalidatie doorstuurt. Revalidatie verhoogt de levenskwaliteit van zowel patiënten als hun mantelzorgers."
KOTK pleit ervoor dat de behandelend arts in het ziekenhuis, samen met het multidisciplinair team, zo snel mogelijk kijkt welke revalidatie de patiënt nodig heeft. Afhankelijk van de revalidatienood en in overleg met de patiënt, kan hij of zij op eigen tempo revalideren in een (revalidatie)ziekenhuis of thuis.
Voorts moeten de patiënten volgens de organisatie een traject kunnen krijgen waarbij ze zowel fysieke, cognitieve als psychosociale revalidatie krijgen. Dat kunnen ze combineren met hun oncologisch behandeltraject en moet gepaste financiering krijgen.
De patiëntenverenigingen Werkgroep Hersentumoren en Hersenletsel Liga ondersteunen de oproep.
De revalidatieproblematiek was maar een van de vele thema's en problemen die aan bod kwamen bij de Kankerlijn. In 2021 registreerde de vraag- en meldingslijn van KOTK 2.487 contacten. Ze werd het meest gecontacteerd via telefoon (41 pct), gevolgd door het webformulier (39 pct), e-mail (15 pct), chat (4 pct) en Facebook (1 pct). Zowat 30 procent van de oproepen gaat over borstkanker.