Kom op tegen Kanker financiert studie naar bescherming van kankerpatiënten tegen covid-19

Kom op tegen Kanker financiert een nieuwe studie naar de antistoffen die coronavaccinatie opwekt bij kankerpatiënten. Minstens 1.000 kankerpatiënten zullen een jaar lang opgevolgd worden. Dat meldt Kom op tegen Kanker vrijdag.

De studie gaat van start wanneer de vaccinatie van risicopatiënten, onder wie kankerpatiënten, begint. Dat onderdeel van de vaccinatiecampagne volgt onmiddellijk na de vaccinatie van 65-plussers. Professor Marc Peeters en professor Peter van Dam, verbonden aan het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), zullen het onderzoek leiden.

Door middel van bloedafnames zullen de antistoffen die de deelnemende kankerpatiënten aanmaken na hun vaccinatie tegen COVID-19 opgevolgd worden. Hoeveel antistoffen wekt het coronavaccin op? En hoelang blijven die antistoffen aanwezig in het lichaam? Op die vragen willen de onderzoekers een antwoord vinden, om te weten te komen of de coronavaccins de kankterpatiënten voldoende immuniteit laten opbouwen tegen het virus.

Alle vaccins die het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) reeds goedkeurde, met name Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson Johnson, komen in aanmerking. Mocht de immuniteit die een coronavaccin biedt bij bepaalde kankers of bepaalde behandelingen te laag zijn, zou het vaccinatieschema voor die bepaalde groepen herbekeken kunnen worden. Mocht een kankerpatiënt geen antistoffen aanmaken, kunnen zowel de patiënt als zijn omgeving en zijn behandelende arts daarmee rekening houden.

"Kanker is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende ziekten die één gemeenschappelijk kenmerk hebben: een ongecontroleerde celdeling. Het is dus niet logisch om hen allemaal over dezelfde kam te scheren", zegt Marc Michils, algemeen directeur bij Kom op tegen Kanker. "Door deze studie te financieren, krijgen we meer informatie over welke kankers en behandelingen de aanmaak van antistoffen tegen het coronavirus moeilijker maken."

Dergelijke studies gingen al van start in andere Europese landen, aldus professor Peeters. Peeters is diensthoofd oncologie bij het UZA en voerde al een pilootstudie met 200 kankerpatiënten uit, waarvan de resulaten half april worden verwacht. "Het voordeel van een studie in eigen land is dat er direct ingegrepen kan wordeen als zou blijken dat de vaccinatieschema's aangepast moeten worden voor een optimaal resultaat", verduidelijkt hij.

Elk jaar krijgen meer dan 41.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Patiënten met een hematologische kanker krijgen ongeacht hun leeftijd voorrang op vaccinatie tegen COVID-19. Patiënten met vaste tumoren krijgen prioriteit op hun leeftijdsgenoten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.