De vroege opsporing van kanker via een eenvoudige bloedafname of een analyse van de adem komt stilaan in het vizier. Dat zegt prof. Filip Lardon (UAntwerpen) in de aanloop naar Wereldkankerdag op 4 februari. "Het moment dat mensen niet meer bang hoeven te zijn voor kanker, komt elke dag een stapje dichterbij", meent Lardon.
Lardon schreef samen met collega prof. Marc Peeters (diensthoofd Oncologie en CEO van het UZA) het boek "Kanker, van research tot patiënt". Het boek beschrijft alle inzichten en vooruitzichten van de kankergeneeskunde, van lab tot kliniek. Lardon en Peeters klinken er vooral hoopvol over kankeropsporing. "Het is nu aan kanker om bang te worden", aldus Lardon, die erop wijst dat we nu al weten dat dieren als bijen en ratten kanker kunnen 'ruiken' in de adem van mensen.
Ook op het vlak van behandeling en levenskwaliteit van de patiënt ziet Lardon redenen om optimistisch te zijn. "Veel mensen associëren een kankerbehandeling nog te vaak alleen met chemotherapie, waarbij je met een groot kanon snelgroeiende cellen wegschiet, maar ook gezonde snelgroeiers zoals bloedcellen en haarwortelcellen, met alle bijwerkingen van dien", zegt hij. "Dat stadium laten we stilaan achter ons. Sinds kort kunnen we in ons lab bijvoorbeeld cellen kweken in 3D in plaats van in 2D. Met die cellen 'bouwen' we als het ware menselijke miniorgaantjes en minitumoren. Zo krijgen we een veel realistischer beeld van de ontwikkeling van kankercellen en het laat ons toen om doelgericht nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en uit te testen voor verschillende kankertypes. In Antwerpen bestuderen we tegenwoordig ook hoe we kankercellen met plasma, de vierde aggregatietoestand die we ook kennen van bliksem en poollicht, kunnen bestrijden."