Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het onderzoekscentrum SCK gaan samen de medische radio-isotoop lutetium-177 produceren. Uit klinische studies blijkt die radio-isotoop veelbelovend in de strijd tegen prostaatkanker. Beide instellingen sloten een partnerschap omdat ze verwachten dat de vraag wereldwijd in de komende jaren gaat verdrievoudigen.
Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Elk jaar wordt er bij meer dan 8.500 Belgen prostaatkanker vastgesteld en leidt de ziekte in Europa tot 90.000 sterfgevallen.
Een veelbelovende behandeling is het gebruik van lutetium-177, dat nu al gebruikt wordt om tumoren in de organen van het spijsverteringsstelsel te behandelen. Uit eerste klinische studies blijkt dat de therapeutische radio-isotoop ook voor prostaatkanker kan ingezet worden. Een groot voordeel van Lu-177 is dat er dankzij zijn zuiverheid minder radioactiviteit in het lichaam terechtkomt. Bij toediening kan de radio-isotoop efficiënter aan een vector worden gekoppeld die, eenmaal geïnjecteerd in de patiënt, geprogrammeerd is om zich doelgericht aan kankercellen te binden. Dankzij de gerichte werking kunnen kankercellen heel doeltreffend vernietigd worden zonder gezond weefsel aan te tasten. D
e vraag naar Lu-177 voor verdere klinische studies neemt nu al toe, en IRE en SCK verwachten dat de wereldvraag in de komende jaren zal verdrievoudigen. Om op die groeiende wereldvraag te kunnen inspelen, werken IRE en SCK CEN al een jaar nauw samen voor de productie van die radio-isotoop.
Om die samenwerking te concretiseren, wordt nu een samenwerkingsakkoord ondertekend. In de komende jaren zullen naast Lu-177 wellicht nog andere radio-isotopen volgen. "Onze organisaties zijn complementair: met dit publiek-publiek partnerschap worden die complementaire vaardigheden ten volle benut. Dat maakt dat partnerschap zo waardevol", zegt Erich Kollegger, CEO van IRE.