Drones in plaats van auto's zullen worden ingezet voor het vervoer van essentiële geneesmiddelen in het Verenigd Koninkrijk. De overheid ziet vooral mogelijkheden op het platteland. Een eerste project moet de leveringstijd van chemotherapiemedicijnen met meer dan drie uur verkorten en benzine besparen.
Medicijnen zullen binnenkort snel door de lucht worden afgeleverd in plaats van over lange afstanden over de weg. Dat meldde het Londense ministerie van Volksgezondheid. Geneesmiddelen voor chemotherapie van patiënten met kanker bijten de spits af.
Elke levering met een drone vervangt ten minste twee autoritten en een reis met een hovercraft of veerboot per levering - wat koolstofemissies bespaart en bijdraagt tot de verbetering van de luchtkwaliteit voor patiënten en de gemeenschap.
Het zal de NHS ook helpen om het eerste gezondheidssysteem ter wereld te worden dat koolstofneutraal wordt, luidt het.
Volgens Britse artsen komt het geregeld voor dat geneesmiddelen de patiënt slechts langzaam en soms met aanzienlijke vertraging bereiken, wat mogelijk het leven van patiënten in gevaar kan brengen.
De Brexit heeft de situatie naar verluidt verergerd. De National Health Service (NHS) van het Verenigd Koninkrijk is al jaren op zoek naar manieren om geneesmiddelen op voorschrift efficiënter bij de patiënten te krijgen.
Project start deze maand
In juli zullen voor het eerst drones worden ingezet om chemotherapiemedicatie sneller bij patiënten af te leveren. De eerste stap zal worden gezet door een openbaar ziekenhuis (St Mary's Hospital) op het Isle of Wight, dat al lang klaagt over lange levertijden door zijn geografische ligging. In de toekomst zal de kliniek kankermedicijnen rechtstreeks vanuit de haven in Portsmouth per drone laten bezorgen. Hierdoor wordt de levertijd tussen Portsmouth en de kliniek teruggebracht van meer dan vier uur tot minder dan 30 minuten.
Volgens de NHS zullen de drones "zeer binnenkort" ook in andere delen van het land worden gebruikt. Naar verwachting zullen vooral klinieken in plattelandsgebieden hiervan profiteren. Medische beroepsverenigingen en patiëntenorganisaties hebben het initiatief uitdrukkelijk toegejuicht.
Ambitieus tienjarenplan
"Ons komende tienjarenplan voor kanker zal een visie uiteenzetten over hoe we diagnoses zullen versnellen, innovatieve nieuwe behandelingen zullen uitrollen en een revolutie teweeg zullen brengen in de oncologiediensten in het hele land", verklaarde de Gezondheidsminister Sajid Javid nog net twee dagen vooraleer hij opstapte uit de regering van Boris Johnson.
In het langetermijnplan van de NHS is vastgelegd dat de nieuwste geavanceerde technologieën zullen worden ingezet en dat nieuwe innovaties en behandelingen aan patiënten in het hele land zullen worden aangeboden.
Eerder dit jaar kondigde de NHS aan dat patiënten met de ziekte van Parkinson ingrijpende smartwatches zouden krijgen waarmee artsen hun toestand op afstand kunnen beoordelen in een baanbrekend project om een revolutie teweeg te brengen in de NHS-zorg.
De gezondheidsdienst is ook begonnen met de behandeling van sikkelcelpatiënten met een innovatief geneesmiddel na het sluiten van een deal. Dat zou binnen drie jaar aan maximaal 5.000 patiënten worden aangeboden.
Of dit alles zo baanbrekend is, zal nog moeten blijken. Enkele jaren geleden al startte Antwerpen bijvoorbeeld geneesmiddelentransport via drones.