De dienst gastro-enterologie AZ Sint-Blasius Dendermonde is de voorbije jaren sterk gegroeid. In 2021 werden er ruim 7.000 mensen onderzocht. Daarom kreeg de dienst een nieuwe locatie op de tweede verdieping van de westvleugel, naast het nieuwe pijncentrum. Dankzij de uitbreiding is er meer comfort, ruimte en privacy voor de patiënt.
Het team zet sterk in op innovatie: twee ultranieuwe technieken zorgen voor een nog betere diagnose en meer veiligheid.
Endoscopische onderzoeken gebeuren in het nieuwe centrum vanaf nu met ondersteuning door software met artificiële intelligentie, gekoppeld aan de camera waarmee het onderzoek gebeurt. Het gebruik van artificiële intelligentie tijdens een onderzoek zorgt voor een toename in het percentage van gevonden poliepen. Dit draagt verder bij tot de preventie van colorectale kanker.
Een nieuw hightech toestel zorgt daarnaast voor een computergestuurde voorreiniging; de allernieuwste was- en droogtoestellen zorgen voor een perfecte desinfectie van de scopen en maximale patiëntveiligheid.
“Met het nieuwe endoscopiecentrum tillen we de zorgkwaliteit naar een nog hoger niveau,” zegt dr. Erwin Colpaert, medisch diensthoofd. “Het centrum heeft alles: de juiste omkadering, innovatieve technologie en een patiëntgerichte zorgbeleving. Met innovatieve technologie kunnen we ook de kleinste poliep opsporen. Dat gebeurt met software met artificiële intelligentie die gekoppeld wordt aan de camera waarmee we het onderzoek doen. Artificiële intelligentie vindt poliepen die voor het oog verborgen zitten achter een plooi, of onder een slijmprop. Op die manier kunnen we nog meer darmkankers voorkomen. Want als een poliep te groot wordt, kan die zich tot kanker ontwikkelen.”
Veilig en met respect voor privacy
Andere technologische hoogstandjes dienen een maximale patiëntveiligheid. Een hightech toestel zorgt voor een computergestuurde voorreiniging en de allernieuwste was- en droogtoestellen garanderen een perfecte desinfectie van de scopen.
Dat het nieuwe endoscopiecentrum meer oppervlakte heeft, geeft meer mogelijkheden. Dat was nodig, want het aantal patiënten voor een onderzoek en/of behandeling neemt toe. Dat heeft onder meer te maken met het succes van het bevolkingsonderzoek voor darmkanker.
De patiëntenflow respecteert overigens maximaal de privacy. Er is een aparte wachtzaal voor patiënten die op raadpleging komen en zij die voor een behandeling of onderzoek komen. Die aparte flow betekent ook een rustiger omgeving voor patiënten en medewerkers.
In het endoscopiecentrum opent in januari 2023 ook het nieuwe IBD-dagcentrum met een team van artsen en de IBD-verpleegkundige. “Patiënten krijgen zo voortaan het infuus op de dienst gastro-enterologie zelf,” legt dr. Colpaert uit. “Dat zorgt voor een nog betere begeleiding en een vlotte dienstverlening.”