Volgens een studie van het Imperial College London kunnen gegevens van klantenkaarten over de aankoop van OTC-geneesmiddelen eierstokkanker sneller helpen opsporen.
Uit het onderzoek onder bijna 300 vrouwen bleek dat bij vrouwen bij wie later ovariumkanker werd vastgesteld meer pijn- en spijsverteringsgeneesmiddelen werden gekocht dan bij vrouwen die geen ovariumkanker hadden. Deze verandering in aankopen was acht maanden voor de diagnose zichtbaar.
De studie, de eerste in dit soort voor kanker, gepubliceerd in de JMIR Public Health and Surveillance, onderzocht of er een verband is tussen de diagnose ovariumkanker en de koopgeschiedenis van OTC pijn- en spijsverteringsmedicijnen, zoals pijnstillers en spijsverteringshulpmiddelen zoals antacida.
Niet ernstig genoeg
De symptomen van ovariumkanker kunnen in het beginstadium van de ziekte onduidelijk zijn waardoor sommige vrouwen bij een plaatselijke apotheek geneesmiddelen kopen om hun symptomen te verlichten in plaats van naar de huisarts te gaan, omdat ze denken dat hun probleem niet ernstig is. Mogelijke symptomen zijn bijvoorbeeld minder eetlust, maagpijn en een opgeblazen gevoel. Hierdoor worden veel mensen met ovariumkanker pas laat gediagnosticeerd, vaak wanneer de kanker al is uitgezaaid en de overlevingskansen sterk zijn afgenomen.
De bevindingen van de studie kunnen helpen om mensen met ovariumkanker in een vroeger stadium op te sporen, wat een van de meest doeltreffende manieren is om de overleving te verbeteren. Niet minder dan 93% van de mensen bij wie ovariumkanker wordt vastgesteld, overleeft vijf jaar of langer als de diagnose in het vroegste stadium (stadium 1) wordt gesteld, tegenover slechts 13% als de diagnose in het laatste stadium (stadium 4) wordt gesteld.
Dr. James Flanagan, hoofdauteur van de studie van het Imperial College zegt het als volgt. "De kankersymptomen waar we naar zoeken zijn heel gewoon, maar voor sommige vrouwen kunnen ze de eerste tekenen zijn van iets ernstiger.”
Wel ernstig genoeg
Met behulp van aankoopgegevens vond de studie een opmerkelijke toename in aankopen van pijn- en indigestiegeneesmiddelen bij vrouwen met ovariumkanker tot acht maanden voor de diagnose, vergeleken met vrouwen zonder ovariumkanker. Dit suggereert dat lang voordat vrouwen hun symptomen als alarmerend genoeg beschouwen om naar de huisarts te gaan, ze die met zelfzorg behandelen.
Het besluit? "Er is een verschil in aankopen van pijn- en spijsverteringsgeneesmiddelen bij vrouwen met en zonder ovariumkanker tot acht maanden voor de diagnose. Het gebruik van deze nieuwe data kan helpen bij vroegtijdige detectie en de opties voor behandeling van patiënten met ovariumkanker”, aldus de onderzoekers.