Tal van kankerpatiënten uit België en andere Europese landen hebben de voorbije jaren elk tienduizenden euro's betaald voor een immuuntherapie van het buitenlandse privébedrijf Immucura. Maandenlang onderzoek van De Tijd, de Duitse tv-zender ZDF, de Oostenrijkse krant Der Standard en het Spaanse El País doet nu ernstige vragen rijzen over die populaire behandeling, schrijft De Tijd.
In ons land is Open VLD-politica en tv-figuur Goedele Liekens, die aan huidkanker leed, de bekendste patiënt. Ze liet zich enkele jaren geleden in Spanje via Immucura behandelen. Een patiënt betaalt doorgaans 40.000 euro of meer voor de behandeling.
Immucura is bijna tien jaar geleden in het Spaanse Marbella opgericht door een 57-jarige Duitser, Johannes Ernst Schumacher, zelf geen arts of farmaceutisch wetenschapper. Hij wist met zijn bedrijf, dat intussen 36 werknemers zou tellen, een Europese business uit te bouwen via eigen personeel in Spanje, met onlineconsultaties, met artsen en partnerklinieken in Europese landen, en met rondreizende verpleegsters die bij patiënten thuis komen.
Bij die niet-erkende therapie die Immucura verkoopt, wordt bloed getrokken van patiënten, waarna de dendritische cellen (witte bloedcellen) eruit geïsoleerd worden. Vervolgens worden die gemanipuleerd en weer toegediend als een vaccin dat het immuunsysteem zou aanwakkeren om zelf kankercellen te doden. Maar Immucura wil geen details prijsgeven over zijn behandeling. Het publiceert daarover evenmin in de bekende vakbladen. Ook de naam van het lab waar de vaccins worden gemaakt, houdt het bedrijf geheim, zelfs voor zijn eigen personeel, blijkt uit het onderzoek waar De Tijd aan meewerkte.
"Misleidend"
"Misleidende praktijken in kankerbehandelingen", hekelt het Antikankerfonds. Het fonds, dat actief is rond kankerbehandelingen en patiënten informeert, bond de kat de bel aan en was betrokken bij het onderzoek naar Immucura. De kankerorganisatie wordt dagelijks gecontacteerd met vragen van patiënten over "pseudowetenschappelijke therapieën die meestal niet alleen onbewezen, maar bovendien gevaarlijk kunnen zijn", stelt ze. Immucura is geen uitzondering, klinkt het.
"Wat die bedrijven delen, is schimmigheid. Allemaal proberen ze mee te surfen op een aantal hypes in de kankerzorg. Ze zijn superbereikbaar, bieden wellnessachtige diensten aan en maken ruim de tijd voor gesprekken. Natuurlijk is dat aantrekkelijk", stelt dokter Gabry Kuijten van het Antikankerfonds.
Het Antikankerfonds roept op om kritisch te blijven over de bronnen van hun medische informatie en bij twijfel bijvoorbeeld de behandelende arts te contacteren. Het fonds biedt zelf de gratis informatiedienst voor kankerpatiënten en hun naasten 'My Cancer Navigator' aan.