De strijd tegen het coronavirus is momenteel topprioriteit in de ziekenhuizen, maar dat betekent niet dat andere noodzakelijke zorg uitgesteld mag worden. In een webinar van "Kom op tegen kanker" benadrukten experten dat kankerbehandeling nog steeds opgestart worden en onveranderd doorgaan. Al wordt er natuurlijk alles aan gedaan om deze al verzwakte patiënten niet in contact te laten komen met COVID-19.
Aan het webinar namen de drie experten Hannelore Denys, medisch oncoloog in het UZ Gent, Mark De Ridder, radiotherapeut in het UZ Brussel en Paul Van Schil, oncologisch chirurg in het UZ Antwerpen deel. Zij benadrukten in eerste instantie dat in elk ziekenhuis non-COVID-19-zones zijn gecreëerd, zodat alle patiënten in alle veiligheid en met hoogstaande kwalitatie ve zorg behandeld kunnen worden.
"We kijken bij elke patiënt of die behandeling moet worden aangepast. Daar hebben we geen algemeen antwoord op, want dat wordt bekeken per patiënt of per tumortype. Maar de meeste behandeling gaan onveranderd door en worden opgestart", stelt Denys.
Het kan wel zijn dat bepaalde medicatievormen worden aangepast of de frequentie van een chemobehandeling wordt teruggeschroefd waar mogelijk. Dat de kankerbehandelingen blijven doorgaan is ook essentieel om in de toekomst geen problemen te veroorzaken en de zorg te kunnen blijven garanderen.
"Zolang we geen vaccin hebben zal het coronavirus af en toe de kop opsteken. Een behandeling uitstellen kan, maar voor hoe lang? Als je blijft uitstellen creëer je een capaciteitsprobleem, want dan zal er een tekort aan stralingstoestellen zijn", aldus De Ridder.
"Alles wat geen drie maanden kan uitgesteld worden, krijgt voorrang. Dat is een beetje de algemene regel. Wij hebben nu bijvoorbeeld een stuurgroep waarin elke ingreep die niet kan uitgesteld worden, ook verantwoord moeten worden", zegt Van Schil.