Bloedvoorraad slinkt, Rode Kruis roept op om te doneren

Het Rode Kruis Vlaanderen ziet de bloedvoorraden slinken en roept daarom op om binnenkort bloed of plasma te doneren. Vooral de voorraad van de felbegeerde bloedgroep O negatief is laag. Verschillende donorcentra blijven daarom op vrijdag 23 augustus langer open of zijn op zaterdag 24 augustus uitzonderlijk geopend.

De zomervakantie gaat volgens de Rode Kruis traditioneel gepaard met een dip in het aantal donaties. Omdat bloed maar een tiental dagen kan worden bewaard, is er nood aan een continue instroom van donoren. "We willen niet dat de bloedvoorraden, zeker van de negatieve bloedgroepen, nog lager zakken", zegt Rode Kruis-woordvoerder Jan Poté. "Aarzel dus niet en plan een afspraak in." 

Dat de voorraad O negatief laag staat, is geen goed nieuws. Het is namelijk de zogeheten 'universele donor': het bloed van die donoren kan aan patiënten van alle bloedgroepen gegeven worden. Ook het aantal plasmadonaties kent een dip in de zomervakantie. De voorraad daarvan moet "continu verhoogd worden" door een hogere doelstelling dit jaar. 

Heel wat vaste donoren zijn tijdens de zomer op reis, en dan is het belangrijk om dat verlies ook wat op te vangen met speciale acties. Zo organiseerde het Rode Kruis donderdag/gisteren een mobiele bloedinzamelactie op de Pier van Blankenberge. Op 30 augustus kunnen donoren bloed geven bij het Zilvermeer in Mol. 

Een afspraak maken of inschrijven kan via de website van het Rode Kruis: donorportaal.rodekruis.be. Via de site vind je locaties in jouw buurt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.