Bijna 6 op de 10 Belgen hebben het gevoel dat ze niet voldoende geïnformeerd zijn over de screening van kanker. Dat blijkt uit een recente bevraging van de bevolking uitgevoerd door iVOX. De bevraging ging over zowel kankerscreening als gezonde gewoontes ter preventie van kanker.
Uit de bevraging, die eind november vorig jaar werd uitgevoerd bij duizend landgenoten, blijkt dat minder dan een vierde van de vrouwelijke bevolking op de hoogte is van de aanbevolen leeftijd om aan borstkankerscreening deel te nemen. Dit ondanks een grootschalig screeningsprogramma voor borstkanker, dat vrouwen tussen de 50 en 69 jaar sterk aanspoort om elke twee jaar een mammografie te laten doen.
Terwijl screening voor darm- en prostaatkanker ook sterk aangewezen is vanaf 50 jaar, springt het aandeel van de 50-plussers die nog nooit een screening hebben ondergaan naar respectievelijk 46 procent voor darmkankerscreening en 66 procent voor prostaatkankerscreening. Voor melanoom is er maar liefst 82 procent verzuim.
Ongeveer een derde van de respondenten vindt kankerscreening pijnlijk en zelfs beangstigend. Tien procent van de mensen gaat zelfs zo ver dat ze hun screenings verzuimen omdat ze schrik hebben van de onderzoeken of van de resultaten. "Wat niet weet, niet deert" is in deze context een gevaarlijke veronderstelling en brengt potentieel verregaande gevolgen voor de gezondheid met zich mee.
Nakende golf vergevorderde kankers?
Een aanzienlijk deel van de respondenten (bijna 78 procent) en de medische sector vrezen voor een nakende golf van vergevorderde kankers door uitstel van screenings door corona. Maar zolang er geen duidelijk signaal komt dat kankerscreening essentieel is in gezondheidspreventie, blijft de Belg het als te vrijblijvend beschouwen, zo blijkt.
"Preventie is geen toverwoord, het heeft een significante impact op de strijd tegen kanker. Het leed dat kanker veroorzaakt is met geen enkele studie te becijferen. Onze politici en bevolking zijn zich daar nog te weinig bewust van. We kunnen kanker bij de bron aanpakken, maar daar is een concreet actieplan voor nodig. Tot dan zullen we achter de meedogenloze feiten blijven aanlopen", zegt dr. Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker.