Angst verminderen, pijn verzachten, ongemak verminderen. Virtuele realiteit (VR) dringt zich steeds vaker op in het ziekenhuis om zorgteams en patiënten te hulp te schieten. Een nieuwe applicatie, OnComfort, ontwikkeld door de Belgische arts Diane Jooris, wordt momenteel gebruikt en getest in de Universitaire ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel.
Als toepassing in de wereld van de gezondheidzorg opent virtuele realiteit nieuwe wegen om angst te verminderen, pijn te verzachten en ongemak van de patiënt te verminderen. Een in de Verenigde Staten door een Belgische arts opgerichte startup biedt inhoud aan voor virtuele realiteit die momenteel getest wordt in meerdere ziekenhuizen verspreid over de hele wereld. Een van die ziekenhuizen zijn de Universitaire ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel. Diane Jooris, medeoprichtster en CEO van de startup OnComfort, was vrijdag aanwezig op de tweede VR-Hackaton die in Brussel werd georganiseerd op initiatief van MIC Brussels, impulse.brussles en LifeTech.brussels. Ze geeft tekst en uitleg: “De VR-modules die OnComfort maakt, gecombineerd met een virtual reality-bril van Samsung en een audiotoestel helpen de patiënten vergeten dat ze een stresserende en vaak pijnlijke behandeling krijgen.” Virtuele realiteit kan ook “een positieve invloed hebben op het gedrag van patiënten door hen op te voeden met behulp van meeslepende en boeiende inhoud”, vervolgt Diane Jooris.
Met haar vorming als klinisch psycholoog en hypnotherapeut werkte ze meer dan vijf jaar voor het MD Anderson Cancer Center in Houston (USA). Ze werd er al snel geconfronteerd met stress en angst van patiënten ten overstaan van hun aandoening en de behandelingen die ze kregen. "Ik werd me er snel van bewust dat ik niet op alle vragen een antwoord had. Daar rijpte het idee een hulpmiddel te vinden dat het mogelijk maakt de patiënt te begeleiden tijdens bepaalde periodes van de behandeling. Mijn ontmoeting met Joowon Kim, een Amerikaans specialist in virtual reality, maakte de oprichting van OnComfort mogelijk.”
Makkelijk te hanteren voor zorgteams, worden de verschillende VR-modules momenteel getest in ziekenhuizen in Parijs, Brussel en de Verenigde Staten. De eerste resultaten geven een afname van angst aan met 56% na 18 minuten. Verbazingwekkende resultaten, vindt prof. Martine Berlière (UCL) die de applicatie gebruikt en test op de dienst gynaecologie van de Universitaire ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel. “Als oncologisch borstchirurg zie ik elke dag patiënten die een extreem hoog angstgehalte hebben. We gebruiken de virtuele realiteit zodat ze zich meer ontspannen voelen voor de heelkundige ingreep. De resultaten zijn verbazingwekkend inzake emotioneel en lichamelijk comfort. We merken tevens impact op het gebruik van geneesmiddelen en op de duur van het verblijf in het ziekenhuis.”
Voorlopige resultaten van proefstudies wijzen op een afname van de pijn met 45%. Het gebruik van analgetica daalt met 80%.
Het concept van OnComfort is voorlopig vooral gericht op kanker, maar kan toegepast worden op een ruim scala van pathologieën. Een Texaans cardioloog gebruikt het succesvol bij de ablatie met een laser van spataders. “Mijn patiënten voelen zich duidelijk meer op hun gemak. Omdat de pijn en de angst veroorzaakt door een ingreep duidelijk verminderen, kan ik me volledig op de operatie concentreren. En dus efficiënter werken”, getuigt dr. Fadi Alameddine. De module wordt eveneens gebruikt bij palliatieve zorg, bij lumbaalpunctie en bij eicelpunctie bij ivf.
Momenteel zijn er vier modules met een verschillende tijdsduur beschikbaar. Een om angst pre- of postoperatief bij volwassenen op te vangen, een om angst bij volwassenen en kinderen tijdens een invasieve ingreep onder controle te houden en twee modules voorbehouden voor kinderen tussen 7 en 15 jaar voor of tijdens chemotherapie, radiotherapie of een MRI.
De verschillende VR-modules zijn momenteel beschikbaar in het Frans, het Engels, het Spaans en het klassiek Arabisch. Binnenkort wordt daar Nederlands aan toegevoegd.
OnComfort kreeg begin oktober de ‘Grote Prijs’ toegekend door Astellas Oncology tijdens het voorbije jaarlijkse congres ESMO. Het kreeg de “C3 Prijs” die niet-medicamenteuze innovaties in de strijd tegen kanker in de bloemetjes zet. De startup was eveneens finalist voor de innovatieprijs Unicancer en won vorige week de prijs voor toegankelijkheid in de zorg van de Association Francophone pour les Soins Oncologiques de Support (AFSOS).
Meer info op www.oncomfort.com.