In het AZ Sint-Maarten in Mechelen wordt bij vrouwen met dens borstweefsel gebruik gemaakt van de ABUS-techniek om mogelijke tumoren of andere letsels op te sporen. Dankzij deze techniek wordt een frontaal beeld gemaakt van de volledige borst, wat artsen een duidelijker zicht geeft op de samenstelling van de borst. Daardoor worden tumoren sneller opgespoord, zelfs wanneer ze nog heel klein zijn.
De ABUS-techniek, wat staat voor Automated Breast Ultrasound System, maakt een 3D-beeld van het volledige borstvolume in één scanbeurt. Vooral bij vrouwen met dens borstweefsel (veel klierweefsel en weinig vetweefsel aanwezig, nvdr.) maakt dit een verschil. "Zo'n vijftig procent van de vrouwen heeft dens borstweefsel en dit verhoogt het risico op borstkanker", zegt radiologe Dr. Katrien Vanwambeke. "Borstkanker maskeert zich immers gemakkelijk in klierweefsel. Met de klassieke mammografie krijgen we een gefragmenteerd beeld waarbij het moeilijker is om tussen het klierweefsel eventuele letsels op te sporen."
Nog anders dan bij een mammografie is dat het beeld via de ABUS-techniek frontaal wordt gemaakt. "Een arts ziet een borst ook frontaal wanneer hij ze onderzoekt, dankzij deze beelden kan hij dus exact zien waar en hoe diep een tumor zich bevindt. Bovendien kan hij ook de tentakels duidelijker zien, wat een behandeling of operatie preciezer maakt", zegt Vanwambeke nog.
Toch wordt de mammografie niet afgeschreven. "We blijven in eerste instantie de mammografie gebruiken, die techniek is voor een groot deel van de vrouwen voldoende. Maar de nieuwe techniek wordt een aanvulling, die we vooral zullen inzetten bij vrouwen met risicofactoren of jonge vrouwen met denser borstweefsel."
Dr. Sofie Dekeyzer (medische beeldvorming): “ABUS brengt de borst ook onder andere frontaal in beeld, een invalshoek die we bij de klassieke 2D-echografie niet hebben. De voordelen zijn dat afwijkingen in het weefsel beter zichtbaar zijn, beelden makkelijker reproduceerbaar zijn en we de evoluties van letsels nauwkeuriger kunnen vergelijken.”
Het ABUS-toestel van AZ Sint-Maarten in uniek in België, voornamelijk door de hoge kost ervan. In Europa zijn er een twintigtal, verspreid over de grootste borstcentra.
Het AZ Sint-Maarten werkt samen met de ziekenhuizen van onder meer Lier, Bonheiden, Reet en Vilvoorde voor de expertise van de borstkliniek. Jaarlijks worden er zo'n 300 mensen behandeld voor borstkanker.