Stichting tegen Kanker beloont donderdagavond 30 projecten die aangepaste fysieke activiteiten aanbieden tijdens en na een kankerbehandeling. Dat gebeurt tijdens een ceremonie op de zetel van BNP Paribas Fortis in Brussel. De nieuwe initiatieven kunnen rekenen op een totaalbedrag van 1.701.685 euro, en dat gedurende 2 à 4 jaar. Het geld is afkomstig van donaties.
"Wetenschappelijke studies tonen aan dat de levenskwaliteit verhoogt bij kankerpatiënten die voldoende fysiek actief zijn tijdens en na hun kankerbehandeling", zegt de Stichting. "In sommige gevallen bevordert dit zelfs de kans op genezing. Voor heel wat patiënten zou lichaamsbeweging dus standaard als aanvullende behandeling tijdens en na een kankerbehandeling in het zorgtraject moeten worden op genomen."
Iets meer dan 10 jaar geleden trok Stichting tegen Kanker fondsen uit voor haar programma Rekanto (Raviva in het Franstalige gedeelte van het land) voor kankerpatiënten tijdens of na hun behandeling. Dankzij dit programma konden patiënten gratis deelnemen aan aangepaste lichaamsbewegingsessies zoals aquagym, fitness, yoga, tai-chi...
"Stichting tegen Kanker richtte Rekanto/Raviva op na de publicatie van de eerste wetenschappelijke studies die de voordelen van lichaamsbeweging op de fysieke en mentale gezondheid van kankerpatiënten aantoonden", zo klinkt het. Op tien jaar tijd is het project Raviva/Rekanto, dat werd stopgezet in 2018, erin geslaagd om ongeveer 15.000 personen "in beweging" te krijgen tijdens en na hun behandeling.
Stichting tegen Kanker lanceerde de projectoproep in de herfst van 2018 en ontving in totaal 72 inzendingen. Een onafhankelijke jury van experten klasseerde de projecten op basis van de voorgestelde lichaamsbeweging, de mogelijke voordelen, het aantal patiënten dat hiervan zou kunnen gebruikmaken en de integratie van intra- en extramuroszorg. Het totaalbedrag van 1.701.685 euro wordt verdeeld over 30 laureaten die tussen de 2 à 4 jaar worden gefinancierd.
"Met het programma van Rekanto/Raviva kwamen 15.000 patiënten terug in vorm op 10 jaar tijd. Onze verwachting is dat dit aantal al bereikt kan worden na 4 jaar met deze nieuwe formule. Met de grants kunnen de projecten zich verankeren in het zorgtraject, zorgverleners er volop gebruik van maken en patiënten eraan gewoon worden", aldus dr. Didier Vander Steichel, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker.
De projecten die op een financiering kunnen rekenen, zijn onder meer "Total move" van het AZ Maria Middelares in Gent, "Reboot" van het GZA ziekenhuizen in Antwerpen en het project "Beweging, een partner bij kanker" van het AZ Zeno - Maldegem.