In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications verschijnen vrijdag de resultaten van onderzoek aan de VUB naar de ontwikkeling van pancreaskanker, een van de meest dodelijke tumoren, zo heeft de persdienst van de Brusselse universiteit meegedeeld. De nieuwe kennis is luidens de mededeling van cruciaal belang voor het ontwikkelen van gerichte therapieën voor pancreaskanker, dat in aantal borstkanker bijna heeft voorbijgestoken.
In het onderzoek naar pancreaskanker werd tot dusver slechts geringe vooruitgang geboekt. Het aantal overlijdens aan deze vorm van kanker is al bijna zo groot als bij borstkanker en het aantal gevallen zal de komende jaren verder toenemen. België telt een 1.800-tal overlijdens aan pancreaskanker per jaar.
Prof. dr. Ilse Rooman en haar medewerkers ontdekten een rol van fouten in tumorcellen in het ontstaan van een barrière rond de cellen van de pancreas. Deze barrière beschermt tegen chemotherapie, zodat de tumor ongecontroleerd kan verder groeien. Bovendien infiltreren in de barrière meer cellen die een aanval van het afweersysteem tegen de tumor onderdrukken.
Dit kan mee verklaren waarom patiënten met dergelijke fouten in hun tumor minder lang overleven. Dit soort fundamenteel biologische inzichten "is onontbeerlijk om nieuwe therapieën bij pancreaskanker tot een succes te laten uitgroeien".
Ilse Rooman staat nu bij de VUB aan het hoofd van een onderzoeksgroep die zich in een nieuw laboratorium met state-of-the-artapparatuur volledig wijdt aan pancreaskanker. Ze is ook verbonden aan het Antikankerfonds, waar ze klinisch onderzoek naar pancreaskanker leidt. Het fonds focust op onderzoek naar bijkomende behandelingsopties daar waar de nood het grootst is.