Onderzoekers van het UZ Brussel hebben aangetoond dat immunotherapie na een succesvolle behandeling in de praktijk sneller kan stopgezet worden bij melanoompatiënten. De optimale duur is dankzij het onderzoek beter bepaald en zo kunnen patiënten sneller genezen verklaard worden en hun leven hervatten.
Immunotherapie voor melanoompatiënten is een vrij nieuwe behandeling die pas sinds 2015 in België beschikbaar is. Er waren dus nog twijfels over de optimale behandelingsduur. Om die weg te werken startte de dienst medische oncologie van het UZ Brussel een studie, samen met toonaangevende melanoomcentra uit Nederland, Spanje, de Scandinavische landen, Zwitserland en Australië. Bij 185 patiënten werd gekeken of ze na een gunstige reactie op de immunotherapie hun behandeling vroeger dan verwacht konden stopzetten zonder de kans op genezing te verkleinen.
"Uit de resultaten blijkt dat hun uitkomst uitstekend is en vergelijkbaar met deze van patiënten die langer werden behandeld in prospectieve studies van de farmaceutische industrie. Op basis van onze studieresultaten besluit ik dat bij deze groep van melanoompatiënten met een uitstekende respons op de immunotherapie een duur van één jaar therapie mogelijk een goede consensus is", stelt prof. Bart Neyns.
Dankzij de korte therapieduur kunnen patiënten sneller genezen worden verklaard en hun normale leven hervatten. Bovendien is het ook een kostenbesparing voor de maatschappij.
Immunotherapie is een belangrijke doorbraak voor melanoompatiënten, want bij één op de vier patiënten is de ziekte na vijf jaar nog steeds onder controle.