Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie hebben een nieuwe manier ontdekt waarop kankercellen vetzuren kunnen produceren. Deze zijn nodig opdat kankercellen hun bouwstenen kunnen dupliceren en kankergezwellen doen groeien. Prof. Sarah-Maria Fendt verwacht dat deze ontdekking zal leiden tot meer inzicht in de groei van kankercellen en nieuwe strategieën om de dodelijke ziekte beter te bestrijden.
Het is al langer bekend dat vetzuurmetabolisme een essentiële rol speelt bij de groei en proliferatie van kankergezwellen. Voor deze groei moeten kankercellen immers de bouwstenen van cellen dupliceren, zoals nucleotiden om DNA te vormen en vetzuren voor de vorming van celmembranen. Kankercellen hebben vaak een verhoogd metabolisme dat de productie van nucleotiden en vetzuren stimuleert. Tot dusver bleken chemotherapeutische geneesmiddelen succesvol om het nucleotidemetabolisme te onderdrukken, maar blijft men weinig succesvol om het vetzuurmetabolisme te blokkeren.
Terwijl tot nu toe algemeen aangenomen werd dat het SCD-enzym als enige betrokken is bij de productie van deze vetzuren, hebben de Leuvense onderzoekers nu ontdekt dat bepaalde kankercellen deze ook op een andere manier kunnen aanmaken. Deze ontdekking kan volgens Fendt verklaren waarom vele kankertypes resistent zijn tegen de geneesmiddelen die worden gebruikt om het vetzuurmetabolisme te blokkeren. Ze hoopt dat ook dat deze vondst zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe strategieën tegen kanker.