Een internationaal team wetenschappers geleid door professor Markus Kleinewietfeld (VIB-UHasselt) heeft aangetoond dat een zoutrijk dieet de groei van tumoren in muizen kan remmen. Die vondst zou bestaande immuuntherapieën tegen kanker kunnen verbeteren. Dat heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) woensdag gemeld, in samenwerking met het VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek, de Universiteit Hasselt en de partners uit Duitsland.
Veel zout eten is gelinkt aan een hoge bloeddruk of de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, maar het heeft ook een impact op het immuunsysteem.
Een hoge zoutopname verwart een bepaalde soort immuuncellen, myeloid-derived suppressor cells (MDSC), die andere immuuncellen verhinderen om tumoren aan te vallen. Door de blootstelling aan hoge zoutconcentraties zijn de MDSC's minder in staat om die taak uit te voeren, waardoor andere immuuncellen de kankergezwellen kunnen aanvallen.
Volgens de wetenschappers biedt het gegeven dat de MDSC's gedwongen kunnen worden om een andere functie aan te nemen ook perspectieven voor het optimaliseren van de behandeling.
"Onze vondst is uiterst interessant, maar tegelijkertijd verbazingwekkend", zegt professor Kleinewietfeld. "Toekomstige studies zullen ons helpen om de biologische mechanismen erachter beter te begrijpen. Dit zal ons toestaan om het therapeutisch potentieel van onze bevindingen te beoordelen in het kader van anti-kankerimmuuntherapie."
Een hoge zoutopname is echter ook gelinkt aan maagkanker, dus de bevindingen van de studie moeten bevestigd worden en de onderliggende mechanismen uitgepluisd, aldus het VIB.