De Vrije Universiteit Brussel gaat in de komende jaren samen met vijf andere Europese universiteiten een applicatie ontwikkelen die mensen met kanker en hun naasten moet bijstaan. Uniek is dat ook de mantelzorger hier centraal staat. Het Europees DIAdIC-project staat onder leiding van professor Joachim Cohen van de VUB-onderzoeksgroep 'Zorg rond het Levenseinde'.
Het project verzamelt experts uit België, Denemarken, Italië, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Samen zullen zij onderzoek doen naar de impact van een diagnose van kanker op zowel de patiënt als op zijn of haar mantelzorger. De resultaten van het project moeten aantonen welke psychosociale en educatieve interventies het meest effectief zijn om zo de effecten van de ziekte aanzienlijk te verminderen en de levenskwaliteit voor beiden te verbeteren.
Twee verschillende ondersteuningsmethoden worden uitgetest binnen het onderzoek. Er is enerzijds een gesprek met een daarvoor speciaal opgeleide professional en anderzijds een applicatie die de patiënt en de mantelzorger thuis kunnen gebruiken. Op die manier wordt er ingegaan op behoeften zoals het verbeteren van de communicatie onderling of het aanbieden van strategieën om met stress om te gaan.
"Door de patiënt en de mantelzorger in hun eigen huis te ondersteunen, verwachten we meer impact te hebben op het verbeteren van het welzijn van gezinnen", zegt professor Cohen.
Het project wordt gefinancierd door het EU-programma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 en heeft een budget van meer dan 4 miljoen euro voor een periode van vijf jaar, tot december 2023.