De combinatie van twee medicijnen geeft uiterst beloftevolle resultaten bij de behandeling van neuroblastoom, een zeldzame maar ernstige vorm van kanker die voornamelijk baby's en jonge kinderen treft.
Dat hebben onderzoekers van het Pediatrisch Precisie Oncologie Lab (PPOL) van de Universiteit Gent ontdekt, in samenwerking met het Nederlandse Princes Máxima Kinderkanker Centrum en het Amerikaanse Memorial Sloan Kettering Cancer Center. De sleutel tot de nieuwe behandeling ligt bij een bestaand medicijn, Triapine.
Bij neuroblastoom ontstaat een kwaadaardig kankergezwel op een zenuwknoop, bijvoorbeeld in de buik ter hoogte van de bijnier. Via bloed- en lymfevaten verspreiden de kankercellen zich in het lichaam. Triapine heeft een remmend effect op de productie van DNA-bouwstenen, waardoor de cellen van de tumor extra gevoelig worden voor een ander medicijn, Prexasertib. De neuroblastoomcellen reageren heel sterk op de combinatie van Triapine en Prexasertib, zelfs bij lage concentraties en zowel in celkweek als dierproefexperimenten.
Er wordt daarom gewerkt aan een Europese samenwerking om de nieuwe behandelingsstrategie te evalueren bij kinderen met neuroblastoom. Ook andere types kinderkanker kunnen in de toekomst mogelijk beter behandeld worden met het middel.
De UGent-onderzoekers hebben bovendien een biologisch mechanisme ontdekt dat specifiek is voor patiënten met een hoog-risico neuroblastoom, namelijk de verhoogde aanmaak van DNA waardoor de kankercellen sneller groeien. Bestaande medicatie is ontoereikend voor een goed herstel.
Het onderzoek kwam tot stand met financiële steun van Kom op tegen Kanker, het Olivia Fund, Kinderkankerfonds, Stichting tegen Kanker en Villa Joep fonds.