"De sterftecijfers door kanker zijn tussen 2004 en 2008 met meer dan 4 procent gedaald en het lijkt erop dat de neerwaartse trend doorzet. Dat komt door de vooruitgang van het kankeronderzoek. Ons land heeft hierin een voortrekkersrol." Dat stelt de Stichting tegen Kanker naar aanleiding van de Wereldkankerdag morgen/zondag, op 4 februari.
De afgelopen jaren waren onze onderzoekers bijzonder succesvol op het vlak van radiotherapie, hormoontherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie, de nieuwe behandelmethode die sinds 2013 een revolutie heeft teweeggebracht in de behandeling van verschillende kankers.
Het slechte nieuws is dat er in ons land elk jaar nog steeds circa 27.000 mensen sterven aan de gevolgen van kanker. Het goede nieuws is dat dit cijfer gestaag daalt. Effectievere kankerbehandelingen vertalen zich in een hogere vijfjaarsoverleving: 59 pct van de mannen en 68 pct van de vrouwen zijn vijf jaar na hun kankerdiagnose nog in leven. Uiteraard zijn de genezings- en overlevingskansen zeer verschillend en afhankelijk van het type kanker. Maar het aantal levensjaren die we dankzij de vooruitgang in onderzoek en behandelingen wonnen, is zonder meer indrukwekkend: in de laatste 10 jaar hebben naar schatting meer dan 350.000 Belgen kanker overleefd.
Een van de belangrijkste missies van Stichting tegen Kanker is het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek in België. Sinds 1988 heeft de Stichting hier meer dan 150 miljoen euro voor uitgetrokken.In januari 2018 heeft de Stichting tegen Kanker een nieuwe projectoproep gelanceerd voor onderzoek. Hiervoor kon de Stichting een recordbedrag van 22,6 miljoen euro vrijmaken.