Kiemlijnmutaties in kankerpredisponerende genen worden vastgesteld bij 8,5% van de kinderen en jongeren met kanker. In de meeste gevallen is de familiale voorgeschiedenis niet voorspellend voor de aanwezigheid van een onderliggend predisponerend syndroom. Dat suggereert onderzoek gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.
Pediatrician/Pediatric Intensivist; Pediatric Sedationist; Assistant-Professor Maastricht University; Maastricht Universitair Medisch Centrum, The Netherlands Kinderen die tijdens hun ziekte pijnlijke of belastende verrichtingen ondergaan, zullen zich daar vaak tegen verzetten of onvoldoende meewerken. Om te voorkomen dat procedures mislukken en/of oncomfortabel worden, hebben kinderen vaak Procedurele Sedatie of Analgesie (PSA) nodig. In de afgelopen decennia hebben kinderartsen hun eigen PSA-protocollen ontwikkeld. Deze protocollen hebben over het algemeen een vrij matige kwaliteit. Ineffectieve sedatie is een frequent probleem terwijl ook de veiligheid niet optimaal is. Naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten werden internationale richtlijnen opgesteld. Tegelijk wordt in toenemende mate onderzoek gepubliceerd over PSA. Dit artikel vat de belangrijkste achtergronden en aanbevelingen samen uit de recente richtlijnen en de belangrijkste conclusies van recent gepubliceerd onderzoek. Veiligheid van PSA heeft vooral te maken met professionele competenties en randvoorwaarden. Om een optimale effectiviteit te halen is vaak titreerbare diepe sedatie nodig, zoals propofol. Voor beperkte ingrepen verdient het aanbeveling om over lachgas of transmucosale midazolam te kunnen beschikken. Daar waar mogelijk moet ook gebruik worden gemaakt van lokale/topicale anesthesie en non-farmacologische technieken.
[1. Dienst kinderhematologie en -oncologie, Clin Univ St-Luc, Brussel; 2. Dienst kindercardiologie, Clin Univ St-Luc, Brussel.] Dankzij de vooruitgang in de behandeling van kinderen met kanker kan een groot aantal kinderen genezen en de volwassen leeftijd bereiken. Chemotherapie en radiotherapie kunnen echter toxisch zijn en veroorzaken een significante morbiditeit en mortaliteit op lange termijn. Kinderen met kanker krijgen bovendien vaak transfusies tijdens de behandeling. Patiënten die veel transfusies krijgen, zoals patiënten met thalassemie, ontwikkelen vaak een aantasting van meerdere organen als gevolg van ijzeroverbelasting. Wat is de impact van ijzeroverbelasting door transfusies op kinderen die kanker overleven? Dit artikel vat kort de pathofysiologie van ijzeroverbelasting samen en bespreekt hoe we ijzeroverbelasting kunnen evalueren. Er is maar weinig onderzoek verricht naar de prevalentie van ijzeroverbelasting en de mogelijke rol ervan bij de pathogenese van lever- en hartafwijkingen op latere leeftijd. We zullen conclusies trekken uitgaande van een studie die we in ons ziekenhuis hebben uitgevoerd. Ook bespreken we het nut van een ijzerchelerende behandeling bij die patiënten. Published ahead of print.
[1. 1. Dienst Kinderhematologie en kinderoncologie, Clin. Univ. St-Luc, UCL, Brussel. 2. 2. Dienst Kindercardiologie, Clin. Univ. St-Luc, UCL, Brussel] Dankzij de therapeutische vooruitgang in de kinderoncologie kan een groot aantal kinderen worden genezen en de volwassen leeftijd bereiken. De gebruikte cytostatica en radiotherapie kunnen echter cardiotoxisch zijn en een significante morbiditeit en mortaliteit veroorzaken. Cardiovasculaire aandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij mensen die als kind kanker hebben overleefd. In dit overzichtsartikel geven we een korte samenvatting van de pathofysiologie van hart- en vaataandoeningen als gevolg van kankertherapie, de incidentie en de belangrijkste risicofactoren. Er zijn tot dusver maar weinig studies uitgevoerd naar de cardiale bijwerkingen op lange termijn bij mensen die kanker tijdens de kinderjaren hebben overleefd. De belangrijkste studies worden in dit artikel doorgenomen en in alle studies werd een hoger risico op cardiale complicaties vastgesteld dan in de normale bevolking. Published ahead of print.
Onco-Hemato Vol. 19 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...