Het College voor Oncologie en Radiotherapie, de vzw Kom op tegen Kanker en de Stichting tegen Kanker roepen op om kankerzorg de komende weken zeker niet uit het oog te verliezen. "Deze tweede golf veroorzaakt een enorme druk op de gezondheidszorg die hierdoor genoodzaakt is om drastische maatregelen te nemen", klinkt het. "Toch blijft het belangrijk om bij aanhoudende klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte zo snel mogelijk een arts te raadplegen."
De vier organisaties doen hun oproep zowel naar patiënten die uit angst voor het coronavirus te laat naar een arts zouden stappen met hun aanhoudende klachten, als naar de ziekenhuizen die ze oproepen om kankerzorg zo goed mogelijk voort te zetten.
"Een laattijdige diagnose of lang uitstel van behandelingen kan een impact hebben op de overlevingskansen", klinkt het. "Patiënten moeten weten dat huisartsen en ziekenhuizen een veilige zorgomgeving kunnen garanderen en dat er geen drempels mogen zijn voor de toegankelijkheid van de zorg. Enkel de behandelende arts kan beoordelen of een consultatie en/of behandeling kan worden uitgesteld of niet."
Prof. Marc Peeters, coördinator van het College voor Oncologie - een adviesorgaan dat waakt over kwaliteit van de oncologische zorg - en verbonden aan het UZA, voegt in een reactie nog toe dat de reguliere zorg steeds meer onder druk komt te staan nu het aantal COVID-19-opnames het alarmpeil bereikt.
"Het chirurgische aspect komt daarbij het eerst in de problemen, omdat daar meestal ook intensieve zorg voor nodig is", aldus Peeters. "Chemotherapie en andere systemische behandelingen blijven momenteel behouden, maar komen ook onder druk. COVID-19 is nu de kern van de zaak, maar op een bepaald moment gaan we misschien toch eens een afweging moeten maken tussen COVID-19 en andere pathologieën."