De Breast Cancer Meeting is ondertussen een grote klassieker geworden. De er getoonde dia’s zijn op de website www.postsanantonio.be te bekijken. De oogst van 2012 wordt beschreven in vijf hoofdstukken. Hoever staan we met sequencing? Hoe zit het met de translationele research? Zijn er nieuwe gegevens over lokale en regionale behandeling? Wat te doen bij HER2-negatieve borstkanker? Ondersteunende behandeling bij HER2-positieve borstkanker?
De Journées dermatologiques de Paris (JDP) eindigden op 15 december. Zo’n 6.000 leden met interesse in dermatologie verzamelden in het Congrespaleis van Parijs om er deel te nemen aan meer dan honderd sessies van voortgezette medische vorming, ateliers en fora, en een twintigtal sessies met orale presentaties. 400 posters werden voor het eerst op digitale wijze gepresenteerd. We stellen u enkele onderwerpen voor in afwachting dat de Société Française de Dermatologie de presentaties en de audio-opnames van de geselecteerde opleidingen en van de plenaire sessies online zet.
De thema’s die waren geselecteerd voor de persconferenties gingen over therapeutische nieuwigheden en perspectieven bij chronische lymfatische leukemie, acute myeloïde leukemie, acute lymfatische leukemie, myelofibrose, chronische myeloïde leukemie en multipel myeloom. Ook werd er gesproken over de genetische factoren die meespelen bij de pathogenese van de toxiciteit van bepaalde behandelingen. Een overzicht.
Van 20 tot 24 oktober vond de 20ste editie van de United European Gastroenterology Week (UEG Week) plaats in Amsterdam. Naar goede gewoonte werden de laatste ontwikkelingen in de klinische behandeling van aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel en de resultaten van het meest recente fundamenteel en translationeel onderzoek kritisch besproken. Deze editie was tevens de gelegenheid om het nieuwe hoofdkwartier in Wenen bekend te maken en een nieuwe officiële publicatie te lanceren. Die publicatie zal voor het eerst verschijnen in 2013 en wordt geleid door prof. Jan Tack (UZ Leuven). Ongeveer 14.000 specialisten namen deel aan deze ietwat speciale editie.
Het Europese congres voor medische oncologie (the European Society for Medical Oncology, ESMO) vindt momenteel plaats - van 28 september tot 2 oktober - in Wenen (Oostenrijk). Deze editie is wel erg ambitieus: men verwacht ongeveer 16.500 deelnemers en het aantal ingediende abstracts steeg met 30% in vergelijking met vorig jaar tot circa 2.200. Bovendien verwacht men dat de resultaten van 410 studies in fase III en 50 late breaking clinical trials worden voorgesteld. De medische oncologie zit duidelijk in de lift. Het aantal moleculen in ontwikkeling en de uitbreiding van de ‘gepersonaliseerde’ behandelingen, om twee voorbeelden te citeren, getuigen daarvan.
De VEGF is een vroege en aanhoudende activator van de tumorale angiogenese. Het is dan ook heel logisch dat een aanhoudende inhibitie van die VEGF leidt tot een regressie van de tumor op lange termijn. Dat werd aangetoond in verschillende preklinische studies. Dit concept, dat aan de basis ligt van het concept van een onderhoudsbehandeling, heeft ervoor gezorgd dat de TML-studie verder werd uitgewerkt. De meest recente resultaten van deze studie werden voorgesteld op de plenaire sessie tijdens het 14th ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancer in Barcelona. Tekst en uitleg over de TML-studie, maar ook over andere resultaten...
Het jaarlijkse congres van de European Hematology Association vond dit jaar plaats in Amsterdam, van 14 tot 17 juni. Tijdens de presidential session werden in het oog springende resultaten van preklinische of fundamentele research bekendgemaakt. Van de zes voorgestelde studies kwamen er twee uit ons land. Een samenvatting.
Wij hebben de belangrijkste bevindingen voor u bijeengesprokkeld tijdens de mondelinge sessies en van posters. We geven u ook een overzicht van de actualiteit in dit domein en van wat een impact zou kunnen hebben op de praktijk...
Eind maart vond in Wenen de tweejaarlijkse European Breast Cancer Conference plaats, een conferentie georganiseerd door Europa Donna, de EORTC (European Organisation for Research and Treatment of Cancer), EUSOMA (European Society of Breast Cancer Specialists) en ECCO (European Cancer Organisation). Hier volgt een samenvatting van alle studieresultaten die de tijdens de sessie met de late breaking abstracts voorgesteld werden en een selectie van studies die tijdens persconferenties besproken zijn.
Gastro-enterologie is een tak van de geneeskunde die gespecialiseerd is in het spijsverteringskanaal. Het is een vrij complexe en uiteenlopende specialiteit als je er de chirurgen, oncologen, specialisten in medische beeldvorming of voeding en de clinici bijrekent…, een kleine wereld met een in ons land zelden geziene samenhorigheid op de Belgian Week of Gastroentreology die dit jaar werd voorgezeten door Isabelle Colle (UZ Gent). Oostende was de uitvalsbasis voor deze editie 2012 van de Belgian Week die zich aan de traditie heeft gehouden met een combinatie van fundamenteel en klinisch onderzoek. Niet verwonderlijk dus dat de gastro-enterologen zich verdrongen in de auditoria en de traveeën van het Thermae Palace.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...