Het Gentse ziekenhuis AZ Maria Middelares is deze week gestart met een nieuwe, innovatieve techniek voor de markering van niet-voelbare borsttumoren. Daardoor verloopt de behandeling voor de patiënt vlotter en eenvoudiger. Het ziekenhuis is het eerste in ons land dat deze vernieuwende therapie gebruikt, klinkt het.
Meestal worden niet-voelbare borstletsels op de dag van de operatie gemarkeerd met een draad, als een soort anker doorheen de tumor. Daardoor steekt er tijdens de operatie een draad uit de borst. De positie van die draad zorgt ervoor dat de behandeling cosmetisch niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Bovendien brengt de extra stap ook veel stress met zich mee voor de patiënten.
De nieuwe techniek, het Pintuitionzaadje, die gebruikt werd in het AZ Maria Middelares "is heel eenvoudig en accuraat in het letsel te plaatsen, wat de patiënt als veel aangenamer zal ervaren", klinkt het.
Bijkomend voordeel is dat het zaadje al gebruikt kan worden voor de start van de chemotherapie. Vroeger werd voor de aanvang van de chemotherapie een clip in de tumor geplaatst en moest het resterende tumorale letsel net voor de operatie gemarkeerd worden met een draad. Dankzij het Pintuitionzaadje is dus slechts één procedure nodig.
Het Gentse ziekenhuis benadrukt verder dat het zaadje tot betere cosmetische resultaten leidt en dat het ook aangeeft of chirurgen al dan niet extra weefsel moeten wegnemen tijdens de operatie.